Μητσοτάκης: «Μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η στήριξη των αδύναμων»
Στη διπλή σημασία που έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή ομιλία του στη Βουλή.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά πως «η ρύθμιση για τα καταπατημένα έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας. Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ κράτους και πολιτών» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μόνο από την τελευταία καταγραφή, όπως είπε, προέκυψε ότι πάνω από 90% δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί. Το δημόσιο καθόριζε πρόστιμα, τα οποία ουδέποτε εισέπραττε και μετείχε σε δίκες που ποτέ δεν κατέληγαν σε αποφάσεις. Από το 1930 νόμοι επί νόμων προσέφεραν διάφορα ακίνητα, ώστε οι περιουσίες αυτές κάπως να παραχωρηθούν, και το αποτέλεσμα ήταν πρακτικά μηδενικό.
Οι πολίτες θα μπορούν νόμιμα πλέον να εξαγοράσουν τους χώρους που κατοικούν ή ασκούν το επάγγελμα τους και ταυτόχρονα το κράτος αποκτά πρόσθετα έσοδα κι αποφεύγει το κόστος των διεκδικήσεων. Αποτυπώνεται επιτέλους σε δεκάδες αγροτικές, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες της χώρας. Το τίμημα της εξαγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες, στην εξίσωση όμως μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η στήριξη των αδύναμων. Προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα, ώστε η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άκριτη νομιμοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά από αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το ίδιο το κράτος», τόνισε και πρόσθεσε: «Η αντιφατική και άδικη κατάσταση με τα καταπατημένα, τελειώνει σήμερα».
Το Market Pass
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο market pass λέγοντας χαρακτηριστικά: «το νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με το market pass, που λειτουργεί ως ανάχωμα για την ακρίβεια. Επειδή μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 αιτήσεις και εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο».
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στην τροπολογία για την περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δίνει πρόσθετη προστασία στους δανειολήπτες, όπως επισήμανε.
«Σήμερα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και διμερών ρυθμίσεων έχουν ρυθμιστεί δάνεια που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Τώρα προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Συμπεριλαμβάνουμε και οφειλέτες με έναν πιστωτή, σε μία τράπεζα για παράδειγμα, ενώ την ίδια ώρα το δίχτυ ασφάλειας γίνεται πιο πυκνό για τους ευάλωτους, αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί 420 δόσεις ή και κούρεμα έως 90%, όταν δεν έχει τίποτα να εισπράξει. Η Πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, πρέπει να κατανοεί βοηθώντας τους συμπολίτες μας να ορθοποδήσουν. Έχουμε κουραστεί να ακούμε "ξαναζεσταμένα" ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, οι οποίοι επίκειται να γίνουν από αυτούς που θεσμοθέτησαν τους πλειστηριασμούς και μας είπαν ότι οι 25.000 που έγιναν επί των ημερών τους δεν ήταν και πολλοί, ήταν λίγοι, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε τα εξής: «Από την άλλη πλευρά με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον υπάρχει κάθε ευάλωτος έχει δυνατότητα να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη. Μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και οι πρώτες κατοικίες έχουν και προστασία και δυνατότητα θετικής εξόδου και επίλυσης».
«Ήσαστε απόντες»
Τέλος, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Πώς απαντάτε σε όλα αυτά; Γυρίζοντας την πλάτη σας στην ψήφισή τους. Απόντες ήσαστε και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απόντες και στην ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Δεν είναι μόνο μια προσβλητική στάση για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Παίρνετε διαζύγιο από την κοινωνία. Μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και το διχασμό και μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στην ομιλία του ως εξής: «Η χώρα από όλες τις εξωγενείς κρίσεις έχει κατοχυρώσει την εσωτερική σταθερότητα και από τη σταθερότητα περνά τώρα στο αποτέλεσμα, στην πρόοδο, στην προκοπή. Οι Ελληνίδες και Έλληνες συγκρίνουν και κρίνουν, μπορούν να ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα και τη λύση από το πρόβλημα. Σύντομα θα προσφέρουν στη χώρα σιγουριά, συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα. Στο μεταξύ εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, να νοιώθουμε, να ακούμε, να προσπαθούμε ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν μαζί τους μια νέα άνοιξη στον τόπο με ισχυρή εντολή για την αυτοδύναμη Ελλάδα και την αυτοδύναμη Ν.Δ».