Qatar Gate: Η Καϊλή βάζει στο κάδρο Μπορέλ, Μέτσολα και Γιόχανσον
Δηλώσεις μέσα από τη φυλακή του Σαιν-Ζιλ όπου βρίσκεται έγκλειστη για το «Qatar Gate» έκανε η καθαιρεμένη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έυα Καϊλή.
Η κυρία Εύα Καϊλή μέσω του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου δηλώνει απολύτως έκπληκτη για την στοχοποίηση και την καταδίκη της από ολόκληρο το σώμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Επιπλέον, χαρακτήρισε απολύτως ψευδή την αναφορά πως η ίδια είχε προσωπική ατζέντα για τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, ενώ αντίθετα υποστήριξε ότι στην ΕΕ υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ομάρ, το Κουβέιτ και το Κατάρ ήδη από το 2019.
Μάλιστα, έκανε και ονομαστικές αναφορές στον Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με την κυρία Καϊλή- ήταν οι πρώτοι που έθεσαν ως προτεραιότητα την συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ.
Παράλληλα, η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα δημιούργησε μια επιτροπή προκειμένου να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κυρία Καϊλή αντιπρόσωπο της.
Όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα ανέφερε σε δηλώσεις της απηχούσαν πλήρως τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής, συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγω να δώσει χρήματα στην Εύη Καϊλή, απάντησε ο κ. Δημητρακόπουλος ερωτηθείς για τα χρήματα που βρέθηκαν σε βαλίτσα και στο σπίτι της. «Η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η υπόθεση δεν είναι ποινική αλλά πολιτική.
Καθαίρεση με 625 «ναι»
Το μεσημέρι της Τρίτης με απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής η Εύα Καϊλή, καθώς η Ολομέλεια της Ευρωβουλής υπερψήφισε την πρόταση που έγινε το πρωί της Τρίτης (13/12) από τη Διάσκεψη των Προέδρων.
«Δεδομένων των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε πως η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον μια εκ των αντιπροέδρων της. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ» έγραψε στο Twitter η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η απόφαση για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, με 625 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, έναν να ψηφίζει κατά και δύο να απέχουν.
Όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με βάση το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το Qatar Gate και την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μάλιστα, την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα.
Τα λεφτά που βρέθηκαν στα δύο διαμερίσματα
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη το μεσημέρι, Περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir».
Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα»
Το πρωί της Τρίτης, μέσω του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που κρατείται σε βελγική φυλακή μέχρι την ακρόασή της την Τετάρτη, δήλωσε αθώα για την υπόθεση Qatar Gate.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μίλησε στο OPEN και τόνισε πως η ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα. Υποστήριξε δε, πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.
«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κυρία Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Μιλάτε για χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα. Εγώ προσωπικά ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο. Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στον πατέρα της Εύας Καϊλή και είναι ελεύθερος αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».
Η κυρία Καϊλή «δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της», επεσήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. «Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή η οποία είναι γνωστή, ευρωβουλευτής. Αυτό που ακούσατε για μία εταιρεία real estate, είναι μία ΙΚΕ που έχει συσταθεί εδώ και ένα μήνα με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Και όλα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ. Καμία εμπορική δραστηριότητα δεν είχε στη ζωή της η κ. Καϊλή», εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Την Τετάρτη η ακρόαση
Για την κυρία Εύα Καϊλή, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να κριθεί την Τετάρτη, όταν δικαστήριο θα αποφασίσει εάν η ευρωβουλευτής θα προφυλακιστεί μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωβουλευτής, η οποία είναι και μητέρα ενός μικρού παιδιού, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό σε πρώτη φάση.
Στη φυλακή αναμένει την ακρόασή του ενώπιον των Αρχών και ο σύντροφος της ευρωβουλευτού, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρεται ότι:
«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».
Ως «εγκέφαλος» ή όπως τον αποκαλούν τα μέσα της πατρίδας του, ο «μαέστρος» του σκανδάλου εμφανίζεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο επί 15 χρόνια Ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μέσα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωσή (ΜΚΟ) του φέρεται να κατεύθυνε και να έδινε τις οδηγίες για τους σημαντικούς συνεργάτες του.
Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο είναι βαρύ για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Εν τω μεταξύ σε λίγη ώρα, συγκεκριμένα στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή, μετά και την πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος του Οργάνου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι Βάσει του 'Αρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.
Ανησυχία στις Βρυξέλλες
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ζαλισμένο»: οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, η εμπλοκή μιας αντιπροέδρου, της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση αλλά και οι συνεχιζόμενες έρευνες σε γραφεία ευρωβουλευτών και συνεργατών τους έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στις Βρυξέλλες.
Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και ΜΚΟ ενώ άλλοι δεν φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα –ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν.
Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι τι διάσταση έχει η εν λόγω υπόθεση και πόσοι βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.
Όπως γράφει το Politico, μετά από το πρώτο σοκ των συλλήψεων, αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου έκαναν λόγο για σκάνδαλο με «λίγους εμπλεκόμενους».
Η έρευνα των Αρχών σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν «έφοδοι» σε συνολικά 19 κατοικίες και χώρους εργασίας, εγείρει ανησυχίες ότι η υπόθεση μπορεί να έχει περισσότερα «πλοκάμια» και να μην αφορά μόνο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ποιοι είναι ένοχοι αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν είναι μόνο το Κατάρ και δεν εμπλέκονται μόνο τα άτομα που έχουν κατονομαστεί» είπε στην ιστοσελίδα ο Ραφαέλ Γκλούγκσμαν, Γάλλος νομοθέτης των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής επιτροπής κατά της ξένης επιρροής στο Κοινοβούλιο.
Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που οι έρευνες των Αρχών δεν θα οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις ούτε θα υπάρξουν νέοι ύποπτοι.
«Όσο σοβαρό και αν είναι αυτό, αφορά μεμονωμένα άτομα, μερικούς ανθρώπους που έκαναν πολύ κακές επιλογές» δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η έρευνα και οι συλλήψεις δείχνουν ότι τα συστήματά μας και οι διαδικασίες λειτούργησαν» υποστήριξε ο ίδιος.
Η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες Τζέσικα Πάρκερ, δήλωσε πως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει άναυδους πολλούς στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ευρωβουλευτές που συζήτησαν μαζί της είπαν πως είναι σοκαρισμένοι τόσο από το εύρος της υπόθεσης όσο και από τις κατηγορίες.