Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Είναι συνένοχος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων»
Αντιδημοκρατική εκτροπή χαρακτήρισε την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ζήτησε για πολλοστή φορά την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Τι καλά που θα ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και διωκτικές Αρχές και η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης, το Βέλγιο. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα όχι για το κλίμα της, αλλά βλέπουμε ότι εκεί ακόμα και να είσαι τόσο όμορφος, όσο η κ. Καϊλή, τόσο υψηλά ιστάμενος, η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν. Φαντάζομαι πως αν είχε ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων θα είχε η ίδια η δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους- απευθυνθεί στους παρόχους για να βρει τα στοιχεία. Και φαντάζομαι ότι στον Βέλγιο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει ποτέ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να έχουμε αδιευκρίνιστα ποσά τα οποία οι εισαγγελείς βρίσκουν σε υπουργούς ύψους 1 εκατ. ευρώ και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο. Να έχουμε στην υπόθεση Novartis, είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιο, το οποίο σε όλες τις χώρες που ξέσπασε είχε γιατρούς και πολιτικούς και εδώ στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε ένας πολιτικό, ούτε ένας μεγαλογιατρός και να είναι στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας πως «από τον Αύγουστο ο κ. Μητσοτάκης αντί να βγει να πει την αλήθεια, συγκάλυπτε, επικαλείτο το απόρρητο και κρυβόταν, ψεύδεται 4 μήνες. Από τον Αύγουστο είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι πράγματι εδώ υπάρχουν παρακολουθήσεις, δεν το ήξερα εγώ, αλλά υπάρχουν. Η δουλειά της Δικαιοσύνης ειναι να βρει τις αποδείξεις. Χάθηκε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία . Η ουσία κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πρόκειται για μια δημοκρατική εκτροπή. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει αυτή την τεχνική εκτροπή. Αν γνώριζε είναι επικίνδυνος. Όλο αυτό που βλέπουμε είναι θλιβερό. Με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά τον θεωρώ έναν άνθρωπο πολιτισμένο και αξιοπρεπή. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα .Δεν είναι ωραίο πράγμα αντί να είσαι ο υπουργός, να είσαι ο στόχος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας έχει κουράσει και μας έχει ζαλίσει αλλάζοντας κάθε τρεις και λίγο το αφήγημα. Θα βγει η κ. Βλάχου να μας πει ποιος ο λόγος να υπογράψει την παρακολούθηση ενός υπουργού; Είναι ύποπτος; Άρα γιατί παραμένει στη θέση του; Να βγουν και να μας εξηγήσουν αν είναι ύποπτος ο κ. Χατζηδάκης».
«Αν όπως μας λέει δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει τι γίνεται στην ΕΥΠ την οποία με δική του πρωτοβουλία μόλις εξελέγη την πήρε στο δικό του γραφείο και δεν ήξερε τι δουλειά κάνει ο ανιψιός του και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα παράνομων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνα ανεπαρκής».
«Είναι δυνατόν να υπάρχει παρακολούθηση υπουργών ένα χρόνο και να μην το γνωρίζει ο πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Στην θητεία μου η ΕΥΠ ενημέρωνε και τον πρόεδρο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη».
«Από τον Αύγουστο, ο κ. Μητσοτάκης είναι σε μια πορεία ψεμάτων και επίκλησης του απορρήτου και δεν ενοχλεί εμένα μόνο αυτό, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε πώς είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με όλη αυτή την υπόθεση ανοικτή και σχολίασε ότι «το ύστατο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι συνένοχος, αλλά είναι ανεπαρκής». «Εγώ σας το λέω, πολιτικός μου αντίπαλος είναι, καθόλου βλαξ δεν είναι, έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει ακριβώς τι γίνεται, να ελέγχει τους συνεργάτες του και να ξέρει τι κάνουν, είναι συνένοχος γι' αυτό κρύβεται όλους αυτούς τους μήνες».
Υποστήριξε ότι «αν μετά απ' όλα αυτά που έχουν γίνει δεν αναλάβει τις ευθύνες του, αν μετά από όλα αυτά δεν παραιτηθεί, τότε διαπράττεται ένα επιπλέον έγκλημα, διότι το μεγαλύτερο έγκλημα θα ήταν να συνηθίσουμε στη λογική ότι αυτά μπορεί να συμβαίνουν, μιθριδατισμός λέγεται αυτό…».
Οι ευθύνες για την αισχροκέρδεια
Μιλώντας για την ακρίβεια σημείωσε: «Εγώ αυτό που πιστεύω πως πρέπει να γίνει είναι να πέσει ο φόρος προστιθέμενης αξίας, ο ΦΠΑ, στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με βάσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το Δημόσιο Ταμείο έχει πολύ αυξημένα έσοδα, και αυτό αποδεικνύει ότι τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια την κάνει το ίδιο το κράτος. Έχει αυξημένα έσοδα γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, από τα οποία τα 4,1 δισ. ευρώ είναι από το ΦΠΑ. Δηλαδή έχει περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ, πάνω από 4 δισ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα κι έχουμε ένα πληθωρισμό που είναι 10-12%, ο ΦΠΑ παραμένει στο επίπεδο που ήταν όταν είχαμε αρνητικό πληθωσισμό. Είναι μια προφανής επιλογή της κυβέρνησης για να έχει λεφτα στο Ταμείο να δίνει κάποια επιδόματα μετά, να τα παίρνει από τους πολίτες όταν αυτοί πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, όταν πάνε να βάλουν βενζίνη. Κατά κόρον είχε κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον Τόμσεν, είχε την τρόικα πάνω από το κεφάλι της. Εδώ δεν έχει κατι τέτοιο, είναι επιλογή» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Δημοσκοπήσεις και εκλογές
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις επικείμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, είναι κλίμα απογοήτευσης. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η άνεση που δείχνουν στη Νέα Δημοκρατία, οι δημοσκοπήσεις. Θα είναι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που θα βαρύνει στη διαμόρφωση του αποτελέσματος είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Κι εκεί είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε και κατέληξε ως εξής: «Με την ασέλγεια στους θεσμούς δεν μπορεί να υπάρξει η σταθερότητα που τόσο πολύ αναζητά ο πρωθυπουργός».