Μητσοτάκης: «Πυλώνας εσωτερικής σταθερότητας η Αστυνομία»
Σε εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομία τόνισε πως «η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, είχα τονίσει επιγραμματικά πριν από τρία χρόνια στην αρχή της διακυβέρνησής μας»
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επιπλέον, ότι η ασφάλεια είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού δικαιώματος χαρακτήρισε την Αστυνομία «πυλώνα εσωτερικής σταθερότητας» και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι μία πολιτική, που παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί κάθε μέρα να την εφαρμόζει, αλλά και να την προσαρμόζει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
«Δε νομίζω ότι χρειάζονται μακροσκελείς αναλύσεις για την ασφάλεια ως θεμελιώδες αγαθό του πολίτη, γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας, την επιβάλλει η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας. Καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών και της συλλογικής ευημερίας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή της Αστυνομίας στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων καθώς και στην εθνική ασφάλεια με την αποτροπή της απόπειρας εισβολής μεταναστών και προσφύγων τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο κάνοντας λόγο για «ρόλο αναντικατάστατο», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της κακοποίησης γυναικών και παιδιών, το οποίο όπως είπε συνέβαινε και παλαιότερα αλλά σήμερα οι ευαισθησίες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι μεγαλύτερες: «Είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών, ιδίως η κακοποίηση των παιδιών, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ναι, είμαι σίγουρος ότι αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και στο παρελθόν. Συχνά δυστυχώς περνούσαν απαρατήρητα. Σήμερα, ευτυχώς ναι, προκαλούν τεράστια κατακραυγή. Προκαλούν όμως, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ και αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, και μια μεγάλη πίεση δικαιολογημένη στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.
Και είναι δείγμα επίσης της αλληλεπίδρασης της αστυνομίας με την κοινωνία, που αναπτύσσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους κατάλληλους μηχανισμούς και μεριμνά για τη διαρκή κατάρτιση του προσωπικού της ανταποκρινόμενη σε ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατική βία, είπε ότι αυτή έχει πρακτικά ξεριζωθεί, ενώ τόνισε ότι καταργήθηκαν τα άβατα:
«Καταργήσαμε τα άβατα. Τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες. Δεκάδες κατειλημμένα κτίρια έχουν εκκενωθεί. Και βέβαια έγιναν παρεμβάσεις, αναφέρθηκε και ο Υπουργός, σε φοιτητικές εστίες οι οποίες είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών».
Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μάς ασκούν κριτική όταν επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη σε χώρους στους οποίους θα πρέπει κατ' εξοχήν να ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση της σκέψης και της γνώμης και να μην αποτελούν καταφύγια παραβατικών συμπεριφορών, όπως δυστυχώς συνέβαινε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου» ενώ έκανε λόγο για θωράκιση των συνόρων, με τις προσλήψεις σχεδόν 2.000 νέων συνοριοφυλάκων και την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης του συνόρου με την πρώτη επέκταση κατά 27 χιλιόμετρα του φράχτη στον Έβρο.
«Αποτελεί δέσμευσή μου ότι θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ενισχυμένος φράκτης καθ' όλο το μήκος του Έβρου. Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, η μόνιμη έτσι αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Νομίζω τα στατιστικά στοιχεία εδώ μιλούν από μόνα τους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των νέων αθέατων μορφών βίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ίδρυση των έξι πρώτων γραφείων ενδοοικογενειακής βίας και στην κατάρτιση σχεδόν 3.000 αστυνομικών σε αντίστοιχα περιστατικά, καθώς και στη σύσταση πέντε γραφείων προστασίας ανηλίκων, αλλά και του τμήματος προστασίας ζώων της Αττικής.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο θέμα της λογοδοσίας των αστυνομικών στην περίπτωση αυθαιρεσιών, και είπε ότι η προμήθεια σχεδόν 2.500 μικρών καμερών που θα φέρουν οι Αστυνομικοί στις στολές τους, θα εμπεδώσει αυτό το αίσθημα λογοδοσίας το οποίο πρέπει να διακατέχει κάθε σύγχρονη Αστυνομία, «ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματικά ακλόνητα πειστήρια για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας και να εξετάζονται τυχόν αυθαιρεσίες κι εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα επιδιώκετε, θα θέλετε να υπάρχουν αυτά τα πειστήρια στη διάθεσή σας».
Έστειλε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Όπως έχω τονίσει και από το βήμα της Βουλής, δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη. Θα τιμωρείται - και θα πρέπει να τιμωρείται- με κάθε εξάντληση της αυστηρότητας. Και στην καθημερινή αστυνόμευση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναφέρομαι στο περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που η δικαστική του διερεύνηση προχωρά και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κυβερνοασφάλεια κάνοντας λόγο για «κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται από ξένα κέντρα» και συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια: «Αυτές οι επιθέσεις συνιστούν και μία απειλή για την Εθνική ασφάλεια, η οποία μπορεί πάντα να δεχθεί ύπουλα πλήγματα: από την επίθεση στον λογαριασμό κρατικών υπηρεσιών μέχρι την αποσταθεροποίηση μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Τίποτα από τα δύο δεν είναι άλλωστε καινοφανές. Η ασφάλεια, συνεπώς, και στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει την ανάπτυξη και από πλευρά Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των υπόλοιπων δομών του κράτους που είναι επιφορτισμένες με την κυβερνοασφάλεια, θα απαιτήσει νέα εργαλεία, θωράκιση υφιστάμενων υποδομών και βέβαια μεγάλο βάρος θα πέσει στους ώμους του άξιου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» είπε.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, να είναι σε διαρκή εγρήγορση και να μην επιτρέπουν την κηλίδωση του επαγγελματισμού και του ονόματος τους από ορισμένους συναδέλφους τους: «Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών. Να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας. Αρκεί ένα μόνο λάθος, ένα μόνο ατόπημα για να επισκιάσει δεκάδες, εκατοντάδες επιτυχίες αλλά και για να τροφοδοτεί τελικά μια άδικη κριτική εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση» είπε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας επισήμανε ότι οι πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος σκληρών συμμοριών και εγκληματιών, ούτε συνιστούν νησίδες παρανομίας και αυθαιρεσίας και ότι «αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η Αστυνομία είναι πυλώνας εσωτερικής σταθερότητας».