Eurogroup: «Οχι στις οριζόντιες πολιτικές από τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη»
Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης «θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, κάνοντας λόγο για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων ιδιαίτερα από τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη.
Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πολιτική απέναντι στις υψηλές ενεργειακές τιμές και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο πόλεμος έφερε νέες διαταραχές στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής βραχυπρόθεσμα και την πορεία του πληθωρισμού. Όμως, το πρώτο μισό του έτους η οικονομική ανάπτυξη ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, όπως και η εικόνα στην αγορά εργασίας, επισημαίνουν οι υπουργοί, κάνοντας λόγο για μια πηγή σταθερότητας για τη συνέχεια.
Ωστόσο, υπάρχει και μια ρητή επισήμανση αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα πακέτα στήριξης.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας το έργο της νομισματικής πολιτικής, ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της ΕΚΤ».
Εμφαση στους ευάλωτους
Βεβαίως οι υπουργοί επιβεβαιώνουν την δέσμευση τους να προστατευτούν όσοι κυρίως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως, επισημαίνεται πως «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να θωρακίσουν πλήρως τις οικονομίες από τις συνέπειες της άνευ προηγούμενου αυξήσεις των ενεργειακών τιμών, καθώς η Ευρωζώνη είναι ένας εισαγωγέας ενέργειας».
Επομένως η έμφαση θα δοθεί σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και της μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, αλλά και σε εισοδηματικά μέτρα που θα είναι «έκτακτα, προσωρινά και θα στοχεύουν στους πλέον ευάλωτους».
Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, οι υπουργοί συμφωνούν στην στενότερη συνεργασία των μέτρων στήριξης, τα οποία ωστόσο θα διατηρούν τους όρους ανταγωνισμού και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς (μια αναφορά που σχεδόν φωτογραφίζει το γερμανικό πακέτο στήριξης και την κριτική που έχει δεχτεί) και βέβαια δεν θα δημιουργούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις.