Εξεταστική: Κατάθεση Ρουμπάτη με παραδοχή για παρακολούθηση του Πιτσιόρλα
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, κατέθεσε σήμερα ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2019.
Η κατάθεσή του Γιάννη Ρουμπάτη ολοκληρώθηκε έπειτα από πέντε ώρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ δεν επικαλέστηκε το απόρρητο και φέρεται να υποστήριξε ότι για όλα τα σημαντικά ζητήματα ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άλλοτε προφορικά και άλλοτε με σημείωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης υποστήριξε πως η παρακολούθηση βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, ενώ επισήμανε πως ακόμη κι αν το υλικό του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, οι γραπτές σημειώσεις από τις συνακροάσεις πρέπει να υπάρχουν, καθώς αυτές φυλάσσονται για 2 χρόνια.
«Κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή», υπογράμμισε ο κ. Ρουμπάτης.
Κατ' άλλες πηγές, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ αναφερόμενος στην παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη φέρεται να είπε ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η επισύνδεση, αρκεί να υπήρχε όγκος και πλήθος πληροφοριών που να τεκμηριώνουν το αίτημα παρακολούθησης για να συμπληρώσει ότι η Εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ δεν θα έδινε έγκριση χωρίς τεκμηρίωση.
Ο κ. Ρουμπάτης ξεκαθάρισε παράλληλα, όπως είχε κάνει και στην Επιτροπή Θεσμών, ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, αναφερόμενος στην παρακολούθηση των γραφείων του ΚΚΕ, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση η ΕΥΠ και ότι είναι πιθανόν η συγκεκριμένη ενέργεια να προέρχεται εκτός επικράτειας.
Η παρακολούθηση Πιτσιόρλα
Ο κ. Ρουμπάτης παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αμέσως και όχι εμμέσως όπως είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για την παρακολούθηση ενός τεχνοκράτη και ο πρώην πρωθυπουργός ενέκρινε τη συνέχιση της παρακολούθησης, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την αναβάθμιση Πιτσιόρλα σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η έρευνα ξεκίνησε γιατί ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους (το ένα τρίτο ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ. ακτογραμμής) σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Μάλιστα έδειξε και σχετικούς χάρτες στα μέλη της Εξεταστικής.
Μαρκόπουλος: «Η υπόθεση από σήμερα έχει πάρει διαφορετική τροπή»
Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος μετά την πολύωρη κατάθεση του κ. Ρουμπάτη δήλωσε: «Τηρώντας πλήρως την διαδικασία του απορρήτου σε ότι αφορά την υπόθεση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ, αυτό το οποίο μπορούμε σήμερα να δηλώσουμε, με όσα ακούσαμε από τον κ. Ρουμπάτη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πραγματικά φρίξαμε! Κάποιοι, από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή».
Τζανακόπουλος: «Δεν φοβόμαστε τίποτε»
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την πολύωρη κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ δήλωσε: «Αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι το απόρρητο (εν. από μάρτυρα) δεν μπορεί να αντιταχθεί ενώπιον της Βουλής, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είτε της Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του κ. Ανδρουλάκη. Και τούτο αποδείχθηκε και με βάση την ίδια την γνώμη που εξέφρασε ο κ. Ρουμπάτης, αλλά και με το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης δεν το επικαλέστηκε σε κανένα σημείο της δική του τοποθέτησης.
Περιμένουμε να δούμε, εάν ο κ. Κοντολέων θα επιμείνει στην κυβερνητική γραμμή περί απορρήτου ή θα αναγκαστεί να αποκαλύψει τους, δήθεν, λόγους εθνικής ασφάλειας που του επέβαλαν να παρακολουθήσει δημοσιογράφους, πολιτικούς και συγκεκριμένα τον κ. Κουκάκη και τον κ. Ανδρουλάκη και δεν ξέρουμε πόσους άλλους καθώς υπάρχει και η υπόθεση Σπίρτζη, η οποία είναι ήδη ανοικτή και ο κ. Σπίρτζης φαίνεται ότι παρακολουθήθηκε με το κακόβουλο λογισμικό Pretador, που χρησιμοποιήθηκε και στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.
Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να εκτρέψει την σημερινή εξεταστική επιτροπή σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά, έπεσαν απολύτως στα κενό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις πει είναι απολύτως ανοικτός στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την περίοδο 2015- 2019.
Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε λόγο να επικαλεστούμε το απόρρητο. Όσα πράξαμε είναι απολύτως στο φως. Και από ότι έχει προκύψει μετά και από έρευνες και της Δικαιοσύνης που έχουν κρατήσει για τουλάχιστον 6 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβαρύνει τον οποιοδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
«Αυτά είναι τα σημερινά συμπεράσματα», είπε καταλήγοντας ο κ. Τζανακόπουλος, «παρά τις όποιες προσπάθειες κάνει η συμπολίτευση για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις».