Προκλήσεις και απειλές χωρίς τέλος από Ερντογάν: «Θα τελειώσει η υπομονή μας με την Ελλάδα»
Νέες ιταμές απειλές εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα με διαφορά λίγων ωρών.
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Έχουν νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά και αν συνεχίσουν τις παράνομες απειλές τους από εκεί, θα τελειώσει η υπομονή μας», και συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο επανέλαβε τις απειλές του: «Αυτό που σας λέω δεν είναι φαντασίωση. Όταν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, όταν έρθει η ώρα, θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
Νωρίτερα, σήμερα, Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ενόψει της περιοδείας του σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κροατία.
Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στη χώρα μας επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του φράση «μια νύχτα μπορεί να πάμε ξαφνικά».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε την εξής ερώτηση από το CNN Turk: «Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο. Μέχρι το σημείο τουρκικά αεροσκάφη να εγκλωβιστούν με ραντάρ των συστοιχιών S-300. Η Τουρκία θα στείλει τα αρχεία αυτού του εγκλωβισμού στο ΝΑΤΟ. Τι είδους βήμα αναμένεται από το ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα; Επίσης, ποιες είναι οι προσδοκίες της Τουρκίας από τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε αυτό το πλαίσιο;», Η απάντηση του «Σουλτάνου» ήταν η εξής: «Αγαπητοί φίλοι, το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζει τις συνομιλίες με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλους εκπροσώπους σχετικά με αυτό το θέμα. Η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό του εγκλωβισμού μέσω ραντάρ συνεχίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Καθώς λοιπόν το γνωρίζουν αυτό, μπήκαν σε ένα δρόμο συμμόρφωσης. Νομίζω ότι οι δηλώσεις μου για αυτό το θέμα, ειδικά στις ομιλίες που έκανα την περασμένη εβδομάδα, έγιναν αντιληπτές. Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα μάλλον θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία, σκεπτόμενη πολύ περισσότερο. Διαφορετικά, όπως λέω πάντα, το ξαναλέω: "Μια νύχτα μπορούμε να πάμε ξαφνικά"».
Η ενεργειακή κρίση
Επιπλέον, ο Σουλτάνος» απέδωσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, υιοθετώντας το σχετικό επιχείρημα του Κρεμλίνου.
«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: 'Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό'», υποστήριξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικου αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».
Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.
Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και το 45% των αγορών της φυσικού αερίου.