«Ντέρμπι» την Παρασκευή στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις με άρωμα... προεκλογικής περιόδου
Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά το θέμα που έχει προκύψει με τις παρακολουθήσεις συνολικά αλλά και ειδικότερα για εκείνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Ορίστηκαν οι ημερομηνίες για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων που έχει προκαλέσει σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση από το ξεκίνημα των αποκαλύψεων και μέχρι σήμερα
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όρισε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, για την Τετάρτη 24 Αυγούστου. Νέος διοικητής θα είναι στη θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Η προ ημερησίας συζήτηση για το ίδιο θέμα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στην οποία αναμένεται η κορύφωση της αντιπαράθεσης, ορίστηκε για την Παρασκευή 26 Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ το πρωί της Δευτέρας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, χρεώνοντας σημαντικές ευθύνες για το θέμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση που υπογράφεται από τους βουλευτές του κόμματος θα πρέπει να διερευνηθεί, χωρίς καμία χρονοτριβή, ποια πολιτικά πρόσωπα ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, είναι υπόλογα για την παραβίαση του Συντάγματος και υπέχουν πολιτικές ή άλλες ευθύνες.
«Ευθύνες, όχι με την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης, που δημόσιο πρόσωπο εξ ορισμού φέρει, όταν ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλάμε την έννοια πράξεων ή παραλείψεων του που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του μη σύννομου αποτελέσματος», αναφέρουν οι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση και επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό οι οποίες -όπως υποστηρίζουν- είναι δεδομένες, αμείωτες και μη μεταβιβάσιμες.
«Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθ’ ομολογία του ιδίου του Πρωθυπουργού, καθώς και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από άγνωστους, μέχρι στιγμής, δράστες, συνιστούν προσβολή θεμελιωδών αρχών και θεσμών του Πολιτεύματος καθώς πλήττουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε ελεύθερες και ίσες εκλογές και την αρχή του πολυκομματισμού».