Σ. Μουσέ: Προνομιακός εταίρος για τη Γαλλία η Ελλάδα
«Προνομιακό εταίρο» για τη χώρα της χαρακτήρισε την Ελλάδα η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ, μιλώντας στη χθεσινοβραδινή δεξίωση για την εθνική εορτή της Γαλλίας, στον φιλόξενο κήπο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας, στην Καλαμαριά.
«Όπως θα έχετε καταλάβει, η Ελλάδα είναι για εμάς ένας προνομιακός εταίρος», τόνισε η γενική πρόξενος της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως «η βόρεια Ελλάδα κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση σε αυτή τη σκακιέρα».
Η κ. Μουσέ χαρακτήρισε υποδειγματικό, σε επίπεδο φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ χωρών-μελών, τον δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνοντας πως ο δεσμός αυτός οικοδομείται καθημερινά, «από την κορυφή του Κράτους, με την άριστη σχέση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Μακρόν, μεταξύ των διαφόρων υπουργών των δύο χωρών, που συναντώνται και ανταλλάσσουν απόψεις πολύ τακτικά, μέχρι και σε ατομικό επίπεδο».
«Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι χθεσινοί», σημείωσε η κ. Μουσέ, επισημαίνοντας πως «η Γαλλία θεωρείται στην Ελλάδα ως σημαντική κοιτίδα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού παγκόσμιου πολιτισμού για τους Γάλλους, εδώ και αιώνες».
Αναφέρθηκε στην «αμείωτη υποστήριξη» που επέδειξε η χώρα της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας, όπως στους πολύ ισχυρούς δεσμούς που «εξυφάνθηκαν μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας», αλλά και στην πιο πρόσφατη περίοδο που «η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν παρείχαν μόνιμη στήριξη στην Ελλάδα».
«Αυτή η διμερής σχέση βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, σε όλους τους τομείς, διπλωματικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
Τεχνολογικός κόμβος και πόλος τουρισμού η Θεσσαλονίκη
Η κ. Μουσέ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα «σταυροδρόμι μεταξύ πολλών κόσμων» ανά τους αιώνες, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή, ιδιαίτερα σε επίπεδο μεταφορών και ενέργειας, και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη γίνεται τεχνολογικός κόμβος και η περιοχή μετατρέπεται σε πόλο τουρισμού. Οι Γάλλοι έρχονται μαζικά για να γνωρίσουν αυτήν την όμορφη περιοχή -αυτή τη στιγμή ακούμε να μιλούν γαλλικά παντού στους δρόμους της Θεσσαλονίκης- και η Air France επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, από το 2020, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας».
«Η Γαλλία κατάλαβε πολύ νωρίς τις προοπτικές της βόρειας Ελλάδας», επισήμανε η Γαλλίδα γενική πρόξενος και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στον Γάλλο Edmond Bartissol, στον οποίο ανατέθηκε το 1896 η κατασκευή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη σημερινή παρουσία της Γαλλίας εκεί, μέσω της συμμετοχής της εταιρείας Terminal Link, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου CMA-CGM από το 2017, στην κοινοπραξία του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, η κ. Μουσέ δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ανάπτυξη και τα σχέδια επέκτασης τόσο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όσο και της Αλεξανδρούπολης, που, όπως είπε, είχε την ευκαιρία πρόσφατα να επισκεφθεί.
«Ανάγκη για ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη»
Η γενική πρόξενος της Γαλλίας υπενθύμισε τη σημασία της επετείου της 14ης Ιουλίου, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, «σηματοδοτούμε την προσήλωση της γαλλικής Δημοκρατίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και την απόρριψη οποιασδήποτε μορφής Δεσποτισμού, αξίες που είναι πολύ επίκαιρες σήμερα, στην παρούσα θλιβερή συγκυρία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Επανέλαβε δε, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τον ουκρανικό λαό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους της από το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. «Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, βλέπουμε ξεκάθαρα την κραυγαλέα ανάγκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Και μέσα σε αυτήν την Ευρώπη, την ανάγκη για κατανόηση, για εγγύτητα μεταξύ των χωρών που την αποτελούν», υπογράμμισε.
Η βραδιά, στην οποία -μεταξύ άλλων- το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, έκλεισε με τα παιδιά της χορωδίας του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης να τραγουδούν τους εθνικούς ύμνους της Γαλλίας και της Ελλάδας, υπό τη διεύθυνση του Gilles Gourdier, και με πολλή μουσική.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ