Κ. Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και ξεπάγωμα συντάξεων από 1/1/2023
Κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης και ξεπάγωμα των συντάξεων από το 2023 ανακοίνωσε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση την 1/1/23 θα καταργήσει την εισφορά για όλους, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις έπειτα από 12 χρόνια οι οποίες πλέον τίθενται σε τροχιά τακτικών και μονίμων αυξήσεων. Πρόκειται για ηχηρό διπλό μήνυμα ότι η ανάπτυξη ωφελεί όλους χωρίς να απειλείται η οικονομία» είπε.
«Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες αφορούν τον πολίτη» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ είχε σημειώσει πως προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση διότι αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και είναι μία ευκαιρία απολογισμού και προγραμματισμού.
Σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.
«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα, ανήκει στα κράτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν τον δανεισμό της στο ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας πλέον την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας» σημείωσε ενώ χαρακτήρισε «Εθνική επιτυχία» τα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα κυρίως όπως ανέφερε «γιατί τα παραπάνω δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις. Όμως όλες αυτές οι περιπτώσεις έγιναν με τον τρόπο τους ευκαιρίες…».
«Ο κυβερνητικός προγραμματισμός αφορά τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Αυτούς αφορούν και τα παράλληλα μέτρα που λαμβάνονται στο οικονομικό επίπεδο, πχ αύξηση αφορολόγητου, μείωσε ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε επαγγελματίες και τα έκτακτα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ακόμη και υπογράμμισε πως «στόχος μας από το 2019 να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, πολλές δουλειές και καλύτερους μισθούς».
«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στις «προσλήψεις που κάναμε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στην εκπαίδευση, τη στήριξη του ΕΣΥ, τη στροφή της παιδείας σε πιο ποιοτικά, αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, τη στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και πάνω από όλα στις επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το φράγμα των 4 εκατομυρίων εργαζόμενων».
«Αιχμή της πολιτικής μας είναι οι τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της απασχόλησης. Θα μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής. Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας , της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα.
«Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.
Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Νέα Δημοκρατία ως μεγάλο λαϊκό κόμμα, θα εξακολουθεί να στέκεται πρώτα και πάνω από όλα με το μέρος αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική αρωγή» υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο κλείσιμο την ομιλίας του στη Βουλή.