Ικανοποιημένη η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα με την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, εκτός του «παζαριού» Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -από το οποίο βγήκε μάλιστα αρκετά κερδισμένος, καθώς αποκόμισε τα ανταλλάγματα που επιθυμούσε, βρέθηκαν οι στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην ανατολική Ευρώπη.
Εξίσου ικανοποιημένος παρουσιάστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ξεπεράστηκαν «οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» της Τουρκίας και θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στη Σουηδία και τη Φινλανδία και αφετέρου γιατί στην εισαγωγή του νέου στρατηγικού δόγματος συμπεριλαμβάνεται «η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία».
Το εν λόγω δόγμα αναμένεται να επιδράσει ενισχυτικά στην προσπάθεια της Αθήνας να βάλει φρένο στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και στις ανυπόστατες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί μέσω του «λευκού καπνού» για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας να κατάφερε ένα πρώτο... λιώσιμο των πάγων στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν, στο τετ α τετ των δύο αρχηγών, έστειλε σαφές μήνυμα διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.
Η σημαντικότητα, εξάλλου, της ιεράρχησης της περιοχής, για τις ΗΠΑ, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, υπογραμμίζεται από το γεγονός πως στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προηγείται η αναφορά στο Αιγαίο.
Στα σημαντικά της χθεσινής ημέρας, πρωταγωνιστεί και η «σιγή ιχθύος» του τούρκου προέδρου σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, μετά μάλιστα και τις προειδοποιήσεις για επίθεση εναντίον της Ελλάδας και από το βήμα της Συνόδου στη Μαδρίτη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο αναθεωρητικό του αφήγημα κατά της χώρας μας και δεν εκστόμισε καμία από τις ανυπόστατες και έωλες κατηγορίες περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, που μονότονα επαναλαμβάνει ο ίδιος και οι "συν αυτώ" προς εσωτερική κατανάλωση του εθνικιστικού ακροατηρίου τους.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, με σαφήνεια ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα», διαμηνύοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή σε επίδοξους μιμητές του Ρώσου προέδρου καθώς και ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας «πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη», δείχνοντας τις παλινωδίες και τις ίσες αποστάσεις που έχει κρατήσει η Τουρκία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.