Σε εγρήγορση η Ελλάδα: Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, παρακολουθεί μέχρι στιγμής η Ελληνική πλευρά, τη συνεχή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Ωστόσο η Άγκυρα, φανερά «εκνευρισμένη» από τη στήριξη των συμμάχων στη χώρα μας, τραβά συνεχώς το σχοινί, κάνοντας λόγο για αμφισβήτηση συνόρων αλλά και -κατοικημένων πλέον- νησιών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε χθες, πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συζητήσει και να αμφισβητήσει την κυριαρχία αυτών των νησιών, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ χαρακτήρισε βλακώδεις τις απαντήσεις που δίνει η Ελλάδα στην Άγκυρα και κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς για ...κόμπλεξ κατωτερότητας.
Από την ελληνική πλευρά, έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους, σε συμμάχους και εταίρους, πως δημιουργία τετελεσμένων όπως η αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.
«Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη», δήλωσε από το Μαυροβούνιο ο Νίκος Δένδιας, «είναι όμως μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου – casus belli εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμιά θέση όχι μόνο στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε την αταλάντευτη ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναφέρθηκε στην αδιέξοδη προκλητικότητα της Άγκυρας και έστειλε νέο μήνυμα καλώντας την τουρκική πλευρά να μη μεταφέρει τη ρητορική της έντασης στο πεδίο. Ρητορική που όπως είπε ο πρωθυπουργός ξεπερνά τα όρια και από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική.
«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε ότι και στο παρελθόν έχουμε δει περιόδους με μεγάλη ένταση στη ρητορική.
«Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε.
Επίθεση και κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε η Τουρκία με αφορμή την φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, και ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω της προκλητικότητας της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της καταπάτησης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για αβάσιμες απόψεις και κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, αμφισβήτησε ανοιχτά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση για το εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία το εμποδίζει εξ ολοκλήρου, τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ.
Τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια και τώρα οι νέες προκλήσεις και έναντι της Ελλάδος δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται, όπως είπε, θεμελιώδη ερωτήματα ακόμη για την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και είναι καιρός η ΕΕ να μιλήσει σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση.