Κυρ. Μητσοτάκης: Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων
Για ένα σχέδιο πλήρες, με πολλούς διαφορετικούς άξονες, με χρηματοδοτικά εργαλεία και σκοπό να αντιμετωπίσει μία σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, κατά την εκδήλωση παρουσίασής του στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
«Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι «συμπεριλαμβάνει και πολλούς άλλους σημαντικούς άξονες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας».
Μάλιστα, αναφερόμενος στην παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Χαίρομαι πολύ που σήμερα στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας βρίσκεται μία γυναίκα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών, ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά οι δυνατότητές τους και το φυσικό τους ταλέντο τούς επιτρέπει. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για την Ελληνική Δημοκρατία, για το ελληνικό κράτος, το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας».
Επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσουν σημερινά στερεότυπα και να υπάρξει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να γνωρίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα».
«Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να μπορούμε να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που κατά την άποψή μας δεν έχουν ούτε κομματικό ούτε πολιτικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι, κυρίως, οι πολιτικές εκείνες, τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στην εκδήλωση από γυναίκες βουλευτές.
Ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης γύρω από τέσσερις άξονες
Σημειώνεται ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ) είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Οργανώνεται γύρω από τέσσερις Άξονες Προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Στη συνέχεια, κάθε θεματικός άξονας εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, συναφείς, ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι εντός χρονοδιαγράμματος.
Αρμοδίως τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν πως βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ στους πλέον κρίσιμους δείκτες ισότητας των φύλων και συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση.
Πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που καλύπτει με voucher 150.000 παιδιά και επιπλέον 13.500 φέτος, καθώς και η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας (ΜeΤοo). Παράλληλα, έχουν επεκταθεί οι γονικές άδειες 4 μηνών και στους δύο γονείς, υλοποιείται το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν χώροι φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή και εν τέλει στη μείωση του χάσματος στην απασχόληση των γυναικών.
Η εφαρμογή του Σχεδίου, όπως έχει υπολογιστεί από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση από 1 έως 6 μονάδες και το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά 0,5% έως 2,5%, μειώνοντας, παράλληλα, το ποσοστό φτώχειας στον συνολικό πληθυσμό από 0,4 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι πιο μεγάλες μειώσεις της φτώχειας εκτιμήθηκαν για οικογένειες με παιδιά, καθώς και πολυμελή νοικοκυριά.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε τις βασικές δράσεις που προωθούνται αυτήν την περίοδο για την Ισότητα των Φύλων. Όπως σημείωσε, με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας υιοθετήθηκαν σημαντικές διατάξεις, αναφέροντας ενδεικτικά την άδεια πατρότητας 14 ημερών, την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας, καθώς και τις ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. «Με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ προωθούμε το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς" για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών στηρίζοντας τις εργαζόμενες μητέρες που συνήθως επωμίζονται το βάρος της ανατροφής των παιδιών. Και αξιοποιούμε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία 120 μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 περίπου βρέφη και νήπια, δράση που συνδυάζει την κοινωνική προστασία με την έμπρακτη στήριξη της ισότητας. Αν και έχουμε διανύσει ως χώρα μεγάλη απόσταση για την εμπέδωση της Ισότητας των Φύλων, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια, με περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αποτελεί έναν "οδικό χάρτη" των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Μίας ισότητας που δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές διατυπώσεις, αλλά αντίθετα στοχεύει στο παρόν και το μέλλον των γυναικών, μέσα από πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναδιαμορφώνουν και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους».
«Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, που οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων, περιλαμβάνει 67 δράσεις. Και για πρώτη φορά ενσωματώνονται στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία, ενώ προβλέπεται η δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», συμπλήρωσε η κ. Συρεγγέλα.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Στην πραγματικότητα, η ισότητα στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή και κυρίως την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό στίβο. Πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και στοχεύουν στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μπορεί να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση, όπως και πολλές από τις δράσεις στο Εθνικό Σχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται».
Στη εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, η φοιτήτρια του ΕΜΠ, Διδώ Στόικου, η εργαζόμενη μητέρα, Ναταλία Συμεωνίδου, η επικεφαλής της Google στη Ν/Α Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture, Δημήτρης Σαμπατακάκης και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως εξής:
«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση. Πιστεύω ότι διαπιστώσατε και εσείς ότι ήταν μία εκδήλωση αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις παρουσίασης κυβερνητικών σχεδίων.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαρία την Συρεγγέλα. Νομίζω ότι αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα και σε όλο της το επιτελείο για την πολύ σπουδαία δουλειά που έκανε, εκπονώντας αυτό το πλήρες Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων.
Άκουσα με πολύ προσοχή και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση και δεν ξέρω Ναταλία αν πρέπει και εγώ να συστηθώ ως ένας εργαζόμενος πατέρας ή αγαπητέ μου Κυριάκο αν πρέπει και εγώ να αναφέρω ότι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με τρεις γυναίκες μεγαλύτερες αδερφές και με μία πολύ δυναμική μητέρα. Ίσως μερικές φορές οι οικογενειακές μας καταβολές είναι αυτές που μας επιτρέπουν να έχουμε μεγαλύτερη, ενδεχομένως λιγότερη ευαισθησία για τα ζητήματα αυτά.
Το Σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι ένα σχέδιο πλήρες. Είναι ένα σχέδιο με πολλούς διαφορετικούς άξονες. Με χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μία σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά, η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών.
Το Σχέδιο συμπεριλαμβάνει, όμως, και πολλούς άλλους σημαντικούς άξονες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο Αλέξης Πατέλης, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, εκτός από μία ηθική υποχρέωση της πολιτείας, έχει και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Είμαστε -πράγματι- τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε επαρκές εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξουμε την ισχυρή ανάπτυξη, την οποία οραματιζόμαστε για τα επόμενα χρόνια.
Είναι, λοιπόν, οι πολιτικές, για τις οποίες σάς μίλησαν οι προηγούμενοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, εξαιρετικά σημαντικές και από οικονομικής πλευράς. Το πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες να μπορέσουν να ισορροπήσουν μεταξύ των οικογενειακών υποχρεώσεων και της εργασίας τους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, αγαπητή μου Ναταλία, να μπορέσουμε να έχουμε απολύτως ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Είναι πολύ σημαντικό και απευθύνομαι κυρίως στα νέα παιδιά και στην ανάγκη να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά στην υποχρέωση ίσης συμμετοχής στα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών. Γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε πραγματικά τα στερεότυπα ότι οι δουλειές του σπιτιού, η ανατροφή των παιδιών, είναι πρωτίστως μία υπόθεση η οποία αφορά τις γυναίκες και όχι τους άνδρες. Δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να είναι έτσι. Και νομίζω ότι έχουμε αρκετά παραδείγματα και αρκετό επιστημονικό υλικό, το οποίο να υποστηρίζει ότι ακριβώς εκείνες οι οικογένειες στις οποίες οι ρόλοι μοιράζονται ισότιμα και ο χρόνος τελικά κατανέμεται ισότιμα, διότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, αυτό λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την εργαζόμενη μητέρα, είναι ο χρόνος τελικά για τον εαυτό της. Αυτό το οποίο είπες: "Μα εγώ θα βρω χρόνο να πάω στο γυμναστήριο; Να βγω με τις φίλες μου; Να πάω να πιω έναν καφέ, όταν έχω όλες αυτές τις άλλες υποχρεώσεις;".
Γιατί, λοιπόν, το προνόμιο αυτό να το απολαμβάνει με τόσο μεγάλη ευκολία ο άνδρας, να έχει το δικαίωμα να βγει αυτός με τους φίλους του, γιατί να έχει το δικαίωμα αυτός να πάει να αθληθεί και να μην το απολαμβάνει η γυναίκα; Ακριβώς διότι η κατανομή του χρόνου στις οικογενειακές υποθέσεις δεν είναι ακόμα ίση. Μέχρι, λοιπόν, να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου, χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να γνωρίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα.
Τα προγράμματα, για τα οποία μίλησε η Μαρία, μίλησε ο υπουργός, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Οι "Νταντάδες της γειτονιάς", ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από τους πρώτους μήνες του 2022.
Όπως και ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλες επιχειρήσεις -αυτές που δεν το έχουν ήδη κάνει- να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δημιουργούν δικούς τους παιδότοπους εντός των χώρων των επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι μητέρες να μπορούν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους, να ξέρουν ότι θα είναι σε έναν χώρο ασφαλή και δημιουργικό όσο εργάζονται.
Και βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ πως όλη αυτή η τάση της δουλειάς από το σπίτι αν τελικά αυτή θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν τελικά η εργασία από το σπίτι εξυπηρετεί τις γυναίκες ή τελικά τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Είναι και αυτό ένα αντικείμενο, το οποίο πρέπει να μελετήσουμε.
Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα κορίτσια, τα οποία ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες και μιλούν με τόσο πάθος και τόσο ενθουσιασμό για το πώς μπορούν να διακριθούν σε επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία θεωρούσαμε απολύτως εσφαλμένα ότι αποτελούν προνομιακό χώρο των ανδρών. Και πράγματι, μέσα από τα πρότυπα, μέσα από τα θετικά πρότυπα, θα αλλάξουν οι συμπεριφορές και θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα. Και ήδη βλέπω από τα στοιχεία τα τελευταία 5 χρόνια -είχα την ευκαιρία να τα αναζητήσω- ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των νέων κοριτσιών που επιλέγουν σχολές, οι οποίες στο παρελθόν είναι ταυτισμένες, ήταν ταυτισμένες στη συνείδησή μας με επαγγέλματα τα οποία θεωρούσαμε ανδρικά.
Γελάω ακόμα μερικές φορές με την απορία, αγαπητή μου Αναστασία, που τώρα πια δεν έχουμε απορία για γυναίκες γιατρούς, αλλά εξακολουθούμε να μας φαίνεται παράξενο όταν βλέπουμε μία γυναίκα πιλότο. Γυναίκα πιλότος; Είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι κάτι το παράξενο, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τις αντιλήψεις και απ' τα στερεότυπά μας. Όλα αυτά έχω την ελπίδα ότι εσείς, η επόμενη γενιά, θα τα αντιμετωπίζει πια ως τελείως φυσιολογικά, ως αναμενόμενα και κάθε γυναίκα, κάθε άντρας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την επαγγελματική τους ανέλιξη ανεξαρτήτως φύλου.
Και βέβαια, να υπερθεματίσω στο πόσο σημαντικό είναι μέσα σε ομάδες, οι οποίες καλούνται να λύσουν σύνθετα ζητήματα, να υπάρχουν και να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Όσο πιο ανοιχτές, όσο πιο συμπεριληπτικές είναι οι ομάδες, τόσο πιο δημιουργικές γίνονται τελικά. Τόσο αποφεύγουμε την παγίδα του group thinking, όπου όλοι καταλήγουμε τελικά να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και αυτό μερικές φορές οδηγεί σε σφάλματα ως προς τις δημόσιες πολιτικές γιατί ακριβώς δεν έχουμε πολύ συχνά όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να καταλήξουμε στη σωστή, στην ενδεδειγμένη απόφαση.
Και βέβαια, ίσως το πιο σημαντικό η συμμετοχή των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής, αλλά και πολιτικής εκπροσώπησης. Δυστυχώς, είμαστε πίσω ακόμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, συνολικά, σε γυναίκες, οι οποίες έχουν φτάσει στην κορυφή, έχουν σπάσει τη λεγόμενη γυάλινη οροφή και έχουν καταφέρει να διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις.
Και βέβαια, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την πολιτική εκπροσώπηση και στη χώρα μας. Γυναίκες βουλευτές ακόμα που συμμετέχουν στο Εθνικό Κοινοβούλιο, το ποσοστό είναι απελπιστικά χαμηλό, παρά το γεγονός ότι έχουμε εργαλεία ποσόστωσης ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Έχουμε, δηλαδή, πολλές γυναίκες, οι οποίες είναι στα ψηφοδέλτια, για κάποιο λόγο οι γυναίκες δεν ψηφίζονται και μερικές φορές δεν ψηφίζονται και από γυναίκες. Διότι όταν υπάρχουν πολλές γυναίκες στα ψηφοδέλτια και καταλήγουμε τελικά να μην ψηφίζονται από γυναίκες, αλλά το 50% του εκλεκτορικού σώματος είναι γυναίκες, ίσως εκεί είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε συνολικά ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά.
Άκουγα πάντα -φαντάζομαι ότι μπορεί να το πιστοποιήσουν και οι συνάδελφοι βουλευτές που είναι σε μεγάλες περιφέρειες- ότι εκεί που έχουμε πολυσταυρία, πρέπει να ψηφίσουμε και μία γυναίκα, έτσι δεν είναι; Έχουμε πέντε σταυρούς πρέπει να ψηφίσουμε και μία γυναίκα. Γιατί να μην ψηφίσετε πέντε γυναίκες και πρέπει να ψηφίσετε μία μόνο; Όλα αυτά, λοιπόν, είναι στερεότυπα, τα οποία υπάρχουν και τα οποία αναπαράγονται, γι' αυτό και όλα τα προγράμματα εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να τα αναγνωρίσουμε, γιατί πολλές φορές τα αναπαράγουμε εμείς οι ίδιοι χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε, έχουν νομίζω πολύ μεγάλη σημασία.
Τέλος, χαίρομαι πολύ που σήμερα στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας βρίσκεται μία γυναίκα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών, ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά οι δυνατότητές τους και το φυσικό τους ταλέντο τούς επιτρέπει. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για την Ελληνική Δημοκρατία, για το ελληνικό κράτος, το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ότι σήμερα, το 2021, σε αυτήν τη σημαντική χρονιά, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μία γυναίκα, η οποία μάλιστα εμπνεύστηκε ως προς τη δικαστική της διαδρομή από μία άλλη σημαντική γυναίκα, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ανώτατη δικαστής του Αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ρουθ Ντίσμπεργκ, η οποία αξίζει να επισημάνουμε ότι ανέπτυξε όλη της τη θεωρία και οικοδόμησε τις πρώτες της δικαστικές αποφάσεις για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότιμης συμμετοχής των ανδρών σε περιπτώσεις όπου οι άνδρες υφίστατο διακρίσεις κατά των γυναικών.
Διότι οι διακρίσεις, τελικά, αφορούν όλους. Δεν είναι πάντα μονοσήμαντες. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση. Να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συνολικά, που είναι σήμερα μαζί μας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να μπορούμε να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που -κατά την άποψή μας- δεν έχουν ούτε κομματικό ούτε πολιτικό χρώμα.
Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι κυρίως οι πολιτικές εκείνες, τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ