Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές

Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:00 Δημιουργία 17/11/21, 07:57
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται, μετά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, και οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myProperty ενεργοποιείται το επόμενο 15νθήμερο και σε αυτό το πεδίο, και πλέον όλη η διαδικασία θα ολοκληρώνεται ψηφιακά στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς ο ενδιαφερόμενος να χρειαστεί να επισκεφτεί την εφορία.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας, της οποίας η αξία υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, που θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να ολοκληρώνουν τις μεταβιβάσεις ταχύτερα και χωρίς να χρειάζεται να αναζητούν σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου την πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Καθώς, όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δικαιολογητικά και πιστοποιητικά θα βρίσκονται «μέσα» στον Ηλεκτρονικό Φάκελο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών απαιτούνται πλείστα όσα δικαιολογητικά:

1) Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλομένων, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος.

2) Τίτλοι κτήσης του πωλητή.

3) Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή.

4) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή (εάν αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή έμπορος ή μέλος σε εταιρεία ή έχει ανεγείρει οικοδομή τα τελευταία 20 έτη). Διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση εξαίρεσης από την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, η οποία εκδίδεται από το e-EFKA.

5) Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το Κρατικό Σύστημα Συντεταγμένων.

6) Βεβαίωση του Δήμου του ακινήτου, από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για το ακίνητο που δωρίζεται (για ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως/εντός οικισμού και για ακίνητα με κτίσματα).

7) Αντίγραφο της άδειας οικοδομής, εάν στο ακίνητο έχει ανεγερθεί κτίσμα μετά τις 14 Μαρτίου 1983 (εάν υπάρχει κτίσμα).

8) Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος (σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε κτηματογραφημένη περιοχή), ή Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου (σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε υπό κτηματογράφηση περιοχή).

9) Βεβαίωση μηχανικού, που έχει ισχύ δύο μηνών, ότι δεν υπάρχει κτίσμα και υπεύθυνη δήλωση του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή με το ίδιο ως άνω περιεχόμενο, που υπογράφεται και υποβάλλεται ενώπιον του συμβολαιογράφου, ή δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις και υπεύθυνη δήλωση του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή με το ίδιο ως άνω περιεχόμενο, που υπογράφεται και υποβάλλεται ενώπιον του συμβολαιογράφου, ή οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις του Ν. 4495/2017, και υπεύθυνη δήλωση του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή με το ίδιο ως άνω περιεχόμενο, που υπογράφεται και υποβάλλεται ενώπιον του συμβολαιογράφου.

10) Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, από το οποίο προκύπτει ότι ο παρέχων γονέας ή ο δωρητής συμπεριέλαβε το ακίνητο στον ΕΝΦΙΑ των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 (για χαριστική αιτία).

Σε περίπτωση που ο παρέχων γονέας ή ο δωρητής δεν είχε στην κυριότητά του το ακίνητο ολόκληρη την τελευταία πενταετία οφείλει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία να δηλώνει το χρόνο και τρόπο απόκτησης του ακινήτου και ότι δεν υποχρεούτο να το δηλώνει στη δήλωση Ε9 των αντιστοίχων ετών. Η τελευταία θεωρείται από την εφορία του εισοδήματος του μεταβιβάζοντος.

11) Βεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ακινήτου για την εισφορά σε γη και χρήμα (εάν έχει πράξη εφαρμογής).

12) Δήλωση ιδιοκτησίας.

13) Άδεια από τον νομό όταν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως παραμεθόρια.

14) Βεβαίωση από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ ΟΑΔΥΚ) ότι ο παρέχων γονέας ή ο δωρητής δεν οφείλει αρδευτικά τέλη (εάν είναι αγροτεμάχιο).

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου εφέτος:

-Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α’ κατηγορίας.

-Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

-Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

-Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.

-Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5%- 10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας, με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε