Ιστορική και διαχρονική δέσμευση της Ελλάδας για ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο
«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ιστορικά και διαχρονικά, να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ομιλία του με θέμα: «Η θέση της Ελλάδας σήμερα, παράγων ασφάλειας και αξιόπιστος Εταίρος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», χθες, Παρασκευή 12 Νοεμβρίου σε ημερίδα με κεντρικό θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».
«Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο υφυπουργός, «διαχρονικά, αποτελεί τον πυρήνα συμφερόντων και αλληλεπίδρασης ισχυρών παγκόσμιων και περιφερειακών δρώντων. Η Ελλάδα ευρισκόμενη σε αυτό το σημείο τομής των τριών ηπείρων, έχει αποκτήσει μια υψηλή γεωπολιτική αξία, η οποία εκτός από δυνητικά πλεονεκτήματα, επιφορτίζει τη χώρα μας και με την ευθύνη διατήρησης της ασφάλειας και της ειρήνης».
Επισήμανε ότι η «εργαλειοποίηση» καταστάσεων «που πηγάζουν από πολεμικές συγκρούσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο (Αφγανιστάν, Σομαλία) και από την εκμετάλλευση του ονείρου των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνιών για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αποτελεί πλέον συνηθισμένη τακτική δρώντων που επιθυμούν την αύξηση της γεωπολιτικής τους επιρροής και οραματίζονται την ανασύσταση αυτοκρατοριών του παρελθόντος».
Αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια, τονίζοντας ότι «αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ» ενώ πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πια απλά η διαχείριση ενός προβλήματος κόστους - οφέλους. Είναι ένα πρόβλημα διεθνούς ασφάλειας ειδικά σε χώρες ασταθείς πολιτικά και με χαμηλό επίπεδο υποδομών».
«Σε αυτό το εύθραυστο και ευμετάβλητο περιβάλλον, η Ελλάδα οφείλει να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ασφάλειας. Η πολιτική σταθερότητα αλλά και η αξιοπιστία της χώρας μας, η εξωτερική της πολιτική, βασισμένη στα διεθνή θεσμικά κείμενα και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και η προσήλωσή της στη Δημοκρατία, είναι τα κύρια και ταυτόχρονα πιο ισχυρά εχέγγυα επιτυχίας αυτού του πολύ σημαντικού και απαιτητικού ρόλου» ξεκαθάρισε ο Ν. Χαρδαλιάς.
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας. Με υψηλό επαγγελματισμό, αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα με ψυχραιμία και σύνεση» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
«Η στρατηγική μας έχει τρεις προτεραιότητες. Την αντίδραση σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις, την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εταίρων και την προστασία της ΕΕ και των πολιτών της» υπογράμμισε ο Ν. Χαρδαλιάς.
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», είπε, «κινούμαστε στους άξονες που εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και οδηγούν στην ανάπτυξη και την ευημερία».
«Με εξωστρέφεια, πίστη στις αξίες μας, σεβασμό στον άνθρωπο, πνεύμα συνεργασίας, προσήλωση στις Συμμαχίες μας αλλά και καμία ανοχή σε παράλογες και παράνομες απαιτήσεις συνεχίζουμε με ένα μόνο στόχο. Η Ελλάδα να έχει τον σημαίνοντα ρόλο που αναλογεί στην ιστορία της και τη θέση της και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα νέα στοιχήματα και τις νέες προκλήσεις της εποχής» κατέληξε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία στα Ιωάννινα.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία Θεοδόσιος Γεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, ως ομιλητές, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Ελευθέριος Οικονόμου.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ