Οργή Ερντογάν για την ισχυρή γεωπολιτικά Ελλάδα
Με έκδηλο εκνευρισμό που οδηγεί σε διαρκείς προκλήσεις, επιθέσεις με εξόφθαλμα ψέματα και απειλές, αντιδρά η Τουρκία στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε βασικό «παίκτη» στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μεσόγειο και στην διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών της χώρας μας με χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Η νέα επίθεση του Τούρκου προέδρου που σημειώθηκε χθες για το προσφυγικό, αλλά και για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως σημείο αναφοράς και των Αμερικανών, ξεπέρασε κάθε όριο και δεν είναι τυχαίο ότι έγινε 24 ώρες πριν από την διάσκεψη για το Λιβυκό, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι οργή, που Αθήνα και Λευκωσία θα έχουν ρόλο και λόγο στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ενώ η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο, απόφαση που ελήφθη την τελευταία στιγμή.
Την πρόσκληση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Διάσκεψη απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Σε ό,τι αφορά την ουσία του λιβυκού ζητήματος, η θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Μητσοτάκης και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.
Στόχος της γαλλικής πρωτοβουλίας είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων, που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
Το κείμενο της Διακήρυξης μάλιστα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη.