Κ. Μητσοτάκης: Και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 - Κατηγορηματικό «όχι» σε lockdown

Κ. Μητσοτάκης: Και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 - Κατηγορηματικό «όχι» σε lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:13 Δημιουργία 03/11/21, 19:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατηγορηματικά απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο της επιβολής ενός ακόμη lockdown, τη στιγμή που η πανδημία «καλπάζει», ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «κύμα ανεμβολίαστων» και εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα ανάγκης της χορήγησης της τρίτης δόσης στους εμβολιασμένους πολίτες.

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο MEGA.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «πανδημία των ανεμβολίαστων». Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Το lockdown ήταν απάντηση προ του εμβολίου. Τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαι κατηγορηματικός γιατί 3 στους 4 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί. Είναι άδικο να επιβάλλουμε μέτρα με μεγάλο κόστος για μια μικρή ομάδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και το μπαράζ ελέγχων που ανακοινώθηκαν προχθές από τον Θάνο Πλεύρη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συνεκτικό πακέτο», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην τρίτη δόση.

Σε ό,τι αφορά την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά το πέρας του 6μήνου από τη δεύτερη δόση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί. «Δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτούμε να πείσουμε όσους έκαναν τις δυο δόσεις να κάνουν και μια τρίτη», είπε.

Σε ότι αφορά τις Εκκλησίες, όπου δεν απαιτείται rapid test, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έκλεισε τις Εκκλησίες. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Αν υπήρχε τρόπος εφαρμογής θα το συζητούσαμε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υποχρέωσή μας είναι να ενισχύουμε το σύστημα υγείας διαρκώς», ενώ τόνισε ότι «πολλοί έως τώρα ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κάνουν καθημερινά το βήμα και εμβολιάζονται».

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, φάνηκε αρνητικός: «Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, διαπιστώσαμε ότι δεν θα πείσει τελικά τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Κρίναμε ότι έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα περιθώρια» και διέψευσε ότι γίνεται σχετική συζήτηση για τα σώματα ασφαλείας και το στρατό.

«Η εμπειρία μας έδειξε ότι όσο χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίρρησης, όσο πιο σκληροί είμαστε, τόσο πιο πολλές αντιδράσεις προκαλεί αυτό», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη τουλάχιστον οι μισοί από τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν. Απηύθυνε δε έκκληση ειδικά στους πολίτες μας άνω των 60 να προσέλθουν να εμβολιαστούν. Διαφορετικά, όπως είπε, «αν είναι αποφασισμένοι να μην το κάνουν, να προσέχουν πάρα πολύ. Είναι 30 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος αν είναι ανεμβολίαστος από έναν εμβολιασμένο».

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι η Κυβέρνηση κινείται «βλέποντας και κάνοντας», διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα ξανακλείσουμε» και συνέστησε να «μην μετράτε τα κρούσματα -επειδή έχουμε πάρα πολλά τεστ- αλλά τη θετικότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας».

Εκτίμησε ότι «έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Τα μέτρα που πήραμε σήμερα είναι απολύτως επαρκή».

Στο αίτημα Τσίπρα για επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής, απάντησε: «Τι πάει να πει επιτροπή κοινής αποδοχής; Θα ζητάμε πιστοποιητικά κομματικά από τους επιστήμονες; Μα μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στα εθνικά θέματα και τη συμφωνία με τη Γαλλία, ανέφερε: «Αν μας επιτεθεί η Τουρκία, θα μας συνδράμει. Για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο των κυβερνήσεων εδώ και 40 χρόνια. Εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και αποτρεπτική δύναμη. Είναι ένα τεράστιο σημαντικό βήμα και για την Ευρώπη. Και αυτή μάλιστα δεν μας εμπόδισε να κάνουμε ένα μήνα μετά συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα κάνει αυτά που της αναλογούν, η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα».

Για τις συζητήσεις με την Άγκελα Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν συμφωνούσαμε πάντα στα ελληνοτουρκικά. Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Αν ήθελε πάντως να παίξει το ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε να είναι ουδέτερη, η διαφορά είναι ότι η Γερμανία μέλος της Ε.Ε.. Αν καταφέρουμε να τα βρούμε με την Τουρκία, δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο. Δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με κ. Ερντογάν».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών και το πόσο θα επηρεαστεί από την αλλαγή κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε: «Οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις. Οι δύο χώρες, παρά τις αδυναμίες που είχα επισημάνει στη συμφωνία, ουδέποτε κορόιδεψα κανένα, ήμουν υποχρεωμένος να την εφαρμόσω. Θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο για το πότε θα φέρουμε τα μνημόνια στη Βουλή».

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο. Εκτίμηση πολλών είναι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις αρχές του 22. Η κυβέρνηση παρενέβη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων, κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης, δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 για να συγκρατήσει τις αυξήσεις. Ο πολίτης δεν θα δει που θα πήγαινε ο λογαριασμός του διαφορετικά, θα αυξανόταν 10 φορές πιο πάνω. Εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε και εκεί που είναι πιο έντονη η ακρίβεια».

Προχώρησε μάλιστα σε δύο προαναγγελίες:

1. Σε σχέδιο επιστροφής του φόρου κατανάλωσης για το 2022 στο αγροτικό πετρέλαιο για αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, και

2. σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, πέραν αυτής που έχει ανακοινωθεί για τις αρχές του 2022, «αφού έχουμε λάβει υπόψη πραγματικά δεδομένα οικονομίες και δυνατότητες επιχειρήσεων».

Στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μερικές φορές έχουμε θέμα νοοτροπίας, να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε, με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη; Η αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους. Προφανώς μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της, με περισσότερη εκπαίδευση, διαφάνεια και μέσα. Αλλά το να θεωρούμε ότι είμαστε η κυβέρνηση του νόμου και της τάξης επειδή η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, είναι μειοψηφική άποψη»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και εξέφρασε την πίστη του «στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι πλειοψηφία με ενισχυμένη αναλογική. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική. Αν δεν πετύχουμε το στόχο αυτό, δεν νομίζω ότι θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών και να πάμε σε νέες εκλογές».

Αν σου άρεσε κάνε