Διακομματική στήριξη για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ζητεί η κυβέρνηση
Διακομματική στήριξη στην ιστορική συμφωνία της χώρας με τη Γαλλία ζητεί η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει πολιτικό κόμμα που θα αντιταχθεί στην αγορά των σύγχρονων υπερόπλων αλλά και στη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, που υπέγραψαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν στο Παρίσι.
Η υποδοχή που έτυχε η συμφωνία στην Ελλάδα είναι πράγματι ιδιαίτερα θετική, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέραν κάποιων επιμέρους εντάσεων ή επιφυλάξεων, δήλωσαν ότι συμφωνούν επί της αρχής.
Ωστόσο, η ώρα της αλήθειας για το σύνολο της αντιπολίτευσης θα είναι η ερχόμενη Πέμπτη, όποτε και θα εισαχθεί προς κύρωση στο κοινοβούλιο η συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεων του, ενώ χθες μίλησε πιο αναλυτικά για τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου , αφού επεσήμανε ότι «γίνονται τα πρώτα δειλά, πλην πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτική», σημείωσε: «Προσβλέπω σε μία διακομματική στήριξη μίας συμφωνίας, η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης πως οι γαλλικές φρεγάτες θα αναβαθμίσουν κατά πολύ τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο και συμπλήρωσε ότι «η συμφωνία αυτή δεν μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του αργά χθες το απόγευμα απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί υψηλού κόστους, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν μια σαφώς πιο βελτιωμένη συμφωνία και τελικά η Ελλάδα αγόρασε τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες στην ίδια τιμή, που πέρυσι οι Γάλλοι έδιναν μόνον τις δύο.
Επίσης, ο κ. Παναγιώτοπουλος αφού διαβεβαίωσε ότι είχε παραδοθεί εγκαίρως στον πρωθυπουργό η οικονόμο-τεχνική μελέτη από το ΓΕΝ, σημείωσε ότι οι Γάλλοι προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστική τη συμφωνία, παραχώρησαν τις θέσεις 2 και 3 (στη σειρά κατασκευής των υπερσύγχρονων όπλων) στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η πρώτη φρεγάτα να παραληφθεί από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό το 2025 και η δεύτερη στις αρχές του 2026.