Νέα δεδομένα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο με την αμυντική συμφωνία Ελλαδας-Γαλλίας
Νέα δεδομένα στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο συνολικά, δημιουργεί η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, που προβλέπει εκτός από την παροχή σημαντικών γαλλικών όπλων στη χώρα μας και τη ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη, δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα.
Πρόκειται για ένα σημαντικό - καθοριστικό βήμα που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας δημιουργεί μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ δύο εταίρων στην ΕΕ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ενισχύει τους δεσμούς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπάρχει σαφής αναφορά στις αρχές που πρεσβεύει η Ελλάδα, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και συμβατότητα με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο σημείο αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και βεβαίως δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στη συμφωνία, που υπέγραψε περίπου πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί, εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισαβόνας (ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό μέρος, επιτυχία θεωρείται η άμεση παράδοση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών belh@ra από την Γαλλία .
Τα πρώτο σκάφος θα παραδοθεί το 2025 και τα αλλά δυο το 2026. Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί η συμφωνία, η Γαλλία έδωσε την 2η, 3η και 4η θέση στη σειρά κατασκευής των φρεγατών στην Ελλάδα.
Τέλος, ίσως και εντός έτους να «κλειδώσει» και η συμφωνία για την παράδοση τριών κορβέτων στη χώρα μας από την Γαλλία. Μένει να καθοριστούν θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους ( έχει άμεση σχέση με το κόστος) και ο χρόνος παράδοσης.