Στην Ελλάδα 3+1 φρεγάτες Belh@rra με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής
Μία αμυντική συμφωνία - μαμούθ που ισχυροποιεί αποφασιστικά τη χώρα μας έναντι οποιασδήποτε απειλής, υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Γαλλίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν - παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.
Η συμφωνία που συζητήθηκε σε όλες τις λεπτομέρειές της και στο χθεσινό δείπνο εργασίας που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος, προβλέπει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών τύπου Gowind.
«Ιστορική μέρα»
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίστηκε η αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.
«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στη Μεσόγειο. Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας», τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο. Η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό και έχει δυνατότητα για την απόκτηση ακόμα μίας».
«Η σύνδεση των χωρών μας διατρέχει τους αιώνες αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ιστορία μας φέρνει μαζί όπως και η γεωγραφία αλλά όπως και η Μεσόγειος Θάλασσα αλλά και η Ευρώπη για την οποία θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η αποστολή μας που καλούμαστε να εκπληρώσουμε με υπερηφάνεια σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα και η Γαλλία την Τρίτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αυτονομία της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «αποτελεί μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας, γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό βήμα πρός την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης επισήμανε «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μια Ευρώπη που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
«Κοινά συμφέροντα»
«Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει κανένα προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή. «Πρέπει να πω ότι έχουμε ένα κοινό όραμα, αυτό των κοινών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Μια βούληση να δράσουμε και να συνεργαστούμε από κοινού. Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στην πίστη που έχουμε από κοινού στη μάχη μας επ’ ωφελεία ενός ευρωπαϊκού αγαθού», σημείωσε.
«Επιπλέον πρέπει να τονίσω την έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε. Η Ελλάδα είναι το κράτος που εδώ και δυο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι μέρος της καρδιάς της Ευρώπης. Εδώ και αιώνες η Γαλλία έδωσε τη δική της μάχη για τα ιδανικά της απελευθέρωσης της Ελλάδας και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί πρόκειται για κάτι υπαρξιακό για το δικό σας λαό και για το δικό μας. Για όλους αυτούς τους λόγους η συνεργασία αυτή είναι συνεκτική με τις βαθιές μας δεσμεύσεις, και πιστεύω ότι στη δική μας ήπειρο αυτό απαιτείται και για τα επόμενα έτη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια γιατί όταν δεχόμαστε πιέσεις από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους θα πρέπει να δρούμε, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μας σέβονται. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλοι ιστορικοί σύμμαχοι και σε επίπεδο αξιών και θα παραμείνουν σύμμαχοι. Αλλά θα πρέπει να δούμε ότι εδώ και δέκα χρόνια οι ΗΠΑ πρώτον ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμα τους και σέβομαι την κυριαρχία των λαών. Αλλά θα ήμασταν αφελείς εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Άρα με τον ίδιο ρεαλισμό θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία και ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό δεν υποκαθιστά αυτό το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι».
Ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής
Η συμφωνία, το κόστος της οποίας αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, προβλέπει επίσης την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών.
Ουσιαστικά, η Γαλλία αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι της Ελλάδας να την υποστηρίξει σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από μια Τρίτη χώρα και κάτι ανάλογο θα πράξει και η χώρα μας, εφόσον της ζητηθεί από την Γαλλία.
Η ρήτρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα όσα συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι στο Αιγαίο, αλλά και μετά την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, καθώς η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της και στρατιωτικά, μία πυρηνική δύναμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό, θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000, όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».
Για να «κλειδώσει» η συμφωνία μαμούθ, χρειάστηκε μία βελτιωμένη πρόταση από τη γαλλική πλευρά, αλλά και η… διακριτική αποχώρηση των Αμερικανών, που είχαν υποβάλλει τη δίκη τους πρόταση στα αρχικά στάδια των συζητήσεων.
Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού. Η νέα πρόταση αφορούσε τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind.