Με το βλέμμα στις «ζυμώσεις» στο Βερολίνο η Αθήνα
Με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές και στο αποτέλεσμα της κάλπης, βρίσκεται και η χώρα μας, καθώς από τον διαδοχή της Μέρκελ θα εξαρτηθούν πολλά και στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Η Αθήνα, που τήρησε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων, προσπερνώντας ακόμη και τις ιδεολογικές «συγγένειες», θέλει την πολιτική σταθερότητα στην ισχυρή αυτή, ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που η Ελλάδα αλλά και οι Βρυξέλλες απεύχονται είναι το χθεσινό αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, θα σηματοδοτήσει μια περίοδο ακυβερνησίας στη Γερμανία και ως εκ τούτου θα προκαλέσει πολλά και ποικίλα προβλήματα στην ίδια την ΕΕ, ειδικά αυτή τη περίοδο που κρίνονται σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η διαμόρφωση ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και δημοσιονομικά θέματα που θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα ενόψει του 2022, καθώς και των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2023.
Η Αθήνα, η οποία δεν κρύβει την εκτίμησή της ότι επίκειται ένας νέος γύρος έντασης με την Τουρκία μετά τα όσα συνέβησαν στη Νέα Υόρκη και την απόρριψη του αιτήματος Ερντογάν για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θέλει «καθαρό» και γρήγορο αποτέλεσμα στη Γερμανία, έτσι ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος συνομιλητής.
«Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, βγάζει τη Γερμανία από «κάδρο» και δημιουργεί πολλά αναχώματα στην προσπάθεια λήψης αποφάσεων από την ΕΕ ακόμη και σε άμεσα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό και η προκλητικότητα της Τουρκίας», ανέφερε στο Χrimaonline.gr αναλυτής διεθνών θεμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν, ενισχύει τον ελληνο-γαλλικό άξονα και αναμένεται να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για άμεση εκκίνηση συζητήσεων για τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και την συγκρότηση Ευρωστρατού.
Από το Παρίσι η Αθήνα αναμένει την εκπομπή ενός ακμή αυστηρού μηνύματος της την Τουρκία, κάτι που άλλωστε συνέβη και πρόσφατα στη συνάντηση των μεσογειακών χωρών που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση και συμπεριφορά με τον Ταγίπ Ερντογάν να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του μετά το «όχι» που εισέπραξε από τους Αμερικανούς για συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Χθες, υπήρξε νέο μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 37 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις, ενώ υπήρξαν και 3 εμπλοκές, με ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν άμεσα για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.
Οι παραβιάσεις έγιναν από 4 τουρκικά F-16, που πέταξαν σε δύο σχηματισμούς, 2 τουρκικά κατασκοπευτικά CN-235 και ένα ελικόπτερο S-70. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν με βάση τους διεθνείς κανόνες.