Κ. Μητσοτάκης: «Δυνατό» οικονομικό πακέτο για νέους, μεσαία τάξη και ευάλωτοι στην αποψινή ομιλία στη ΔΕΘ
Με σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εκπλήξεις ακόμη και ως προς την χωροταξία των παρισταμένων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», αναμένεται απόψε η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι εστιασμένο στους νέους, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στο σκηνικό, που θα στηθεί στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.
Βασικοί άξονες της αποψινής πρωθυπουργικής παρέμβασης αποτελούν τα οικονομικά μέτρα για την φορολόγηση και την εργασία, οι πρόνοιες ειδικού χαρακτήρα για τους νέους, αλλά και όλους όσοι θα πληγούν από το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα, και αγαθά πρώτης ανάγκης, καθώς και οι παρεμβάσεις σε υποδομές και όχι μόνον στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρειο Ελλάδα εν γένει.
Είναι σαφές πως εν αντιθέσει με την περσινή ΔΕΘ, όπου η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εστιασμένη στα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα προτάγματα της εφετινής είναι η Οικονομία, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις. Εν είδει συνοπτικής ανασκόπησης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι αν και η κυβέρνηση του διαχειρίζονταν κρίσεις τους 19 από τους 26 συνολικά μήνες της έως τώρα διακυβέρνησης, «ο απολογισμός είναι θετικός. Η ανάπτυξη θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 3,6%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2021». Εξάλλου, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον δείκτη της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. «Στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν είχαμε λουκέτα κι απολύσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 3.909.738 θέσεις απασχόλησης, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 3.981.468 θέσεις. Δηλαδή επιπλέον 71.730 νέες θέσεις από την εποχή προ πανδημίας. Επίσης έχουμε σήμερα 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες ενώ οι καταθέσεις είναι κατά 34 δισ. ευρώ περισσότερες εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ είναι από νοικοκυριά», αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός, για να συμπεράνει πως «αυτή η θετική πορεία δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» για τις παρεμβάσεις, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Περιγράφοντας, μάλιστα, τις εν λόγω παρεμβάσεις, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει πως αυτές δεν είναι αποσπασματικές, αλλά συνθέτουν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση: «παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων στρωμάτων, ως μέρισμα από τη θετική πορεία της οικονομίας, συνδέονται με ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη βοηθώντας τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις αφενός στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και αφετέρου δημιουργώντας κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί κι άλλο η ανεργία. Κίνητρα υπάρχουν, επίσης, για επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέες δουλειές. Κεντρικός στόχος και η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας με περισσότερο πράσινο πρόσημο και εξωστρεφή προσανατολισμό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, που ούτως ή άλλως αποτελούν μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυβερνητικής του πρακτικής και ειδικότερα τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, που θα διαπερνά όλους τους κλάδους και όχι μόνον κάποιες μεμονωμένες περιοχές. Μεταρρυθμίσεις, όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός στο ΕΣΥ, την Δικαιοσύνη, αλλά και στο πεδίο της ψηφιοποίησης του Κράτους. «Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον που παράλληλα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επενδύσεις, που ετοιμάζονται και τις μεταρρυθμίσεις, θα αλλάξουν τη χώρα», πρόκειται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα και όπως προαναφέρθηκε, ειδικό κεφάλαιο στην αποψινή πρωθυπουργική ομιλία θα είναι οι νέοι. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν θα περιληφθούν ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, αλλά και να ενισχυθεί η πρόσβαση τους στην γνώση και τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Επιπλέον, ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα για τους φόρους και την εργασία θα υπάρχει και ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά πληροφορίες να ανακοινώσει την δρομολόγηση νέων έργων για την Βόρειο Ελλάδα. Για την Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί σε 5 έργα στους τομείς της Υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού καθώς και της επιχειρηματικότητας.
Ο πρωθυπουργός, από το πρωί του Σαββάτου, επισκέπτεται τα περίπτερα, ενώ συναντήθηκε και με τη διοίκηση της της ΔΕΘ - Helexpo.
«Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης.
Ο Κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχετικά με την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ. Είπε ότι η επιλογή της ανάπλασης ήταν η σωστή απόφαση και τόνισε πως η λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης στο κέντρο της πόλης θα είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης, καθώς σε άλλες πόλεις του εξωτερικού οι εκθέσεις βρίσκονται μακριά από το κέντρο.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για να αυξηθεί το τείχος ανοσίας και είπε χαρακτηριστικά: «Θα επιμείνω στην ανάγκη τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ενθάρρυνση όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το επόμενο βήμα, ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού. Διότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε το περσινό συμβάν όπου η επιστροφή των φοιτητών σε συνδυασμό με μια γενικότερη χαλάρωση και με μια καθυστέρηση από μέρους μας, μιας εβδομάδας, λήψης μέτρων οδήγησε σε δυσάρεστες καταστάσεις».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, διότι φέτος έχουμε το μεγάλο όπλο του εμβολιασμού και τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες 10 ημέρες, ωστόσο πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.
Στο τέλος του 2023 το μετρό Θεσσαλονίκης
Για τον χρόνο παράδοσης του μετρό της Θεσσαλονίκης μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα περίπτερα της ΔΕΘ τοποθετώντας τον στα τέλη του 2023.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο περίπτερο του Μετρό Θεσσαλονίκης η πόλη έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και το μετρό θα έρθει να αλλάξει την καθημερινότητα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2023 θα το παραδώσουμε στους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά βρέθηκε στο stand της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον ίδιο να αναφέρει πως «τον ΟΣΕ τον αγαπάμε και τον προσέχουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε σταματήσει προηγουμένως στο περίπτερο της ηλεκτροκίνησης όπου είχε τα νέα ηλεκτρικά οχήματα και ποδήλατα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όπου τον περίμενε εκεί ο υπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε σε ένα από τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Έπειτα, στην είσοδο του ίδιου περιπτέρου, στάθηκε μπροστά από τον ψηφιακό χάρτη με τα έργα υποδομών στην Ελλάδα. Αμέσως μετά συνάντησε τον πρόεδρος τη Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκο Ταχιάο.
Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου ζήτησε για ακόμη μία φορά, «να αφήσουμε πίσω μας το διχασμό» ενώ επαίνεσε την διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στο σταθμό Αγία Σοφία” εργασίες που άρχισαν πριν μερικές μέρες.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι στη φιλοσοφία και πρακτική της ηγεσίας του ΥΠΟΜΕ, είναι, τα έργα με εξασφαλισμένους πόρους και σαφές χρονοδιάγραμμα κι όχι τα λόγια. Έτσι ωρίμασαν μεγάλα έργα προϋπολογισμού 13 δισ., έτσι επιτεύχθηκε η ανάταξη του ΟΑΣΘ και των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, με ένα μοντέλο που ακολουθήθηκε και στις συγκοινωνίες της Αθήνας, δηλαδή με την προμήθεια λεωφορείων με leasing.
Τέλος ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πακέτο των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που σύντομα θα δημοπρατηθούν, ύψους 3,3 δισ. Σε αυτά , στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνεται η σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με το δίκτυο του ΟΣΕ, η νέα χάραξη Θεσσαλονίκη – Τοξότες Ξάνθης και ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης. Μαζί με τον Υπουργό, ήταν οι Υφυπουργοί Γιώργος Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος όπως και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιάννης Ξιφαράς.