«Αγώνας» για τον εμβολιασμό εφήβων - Επιστρατεύονται 3.500 παιδίατροι
Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα βρίσκονται πολιτεία και επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα με ανοιχτές, πλέον, βασικές δραστηριότητες.
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχει στασιμότητα στον εμβολιασμό των ηλικιών 12 - 18 ετών και οι προβλέψεις περί έξαρσης της πανδημίας μέσα στα σχολεία είναι δυσοίωνες.
Σε μία κίνηση διευκόλυνσης των εμβολιασμών των μαθητών, η κυβέρνηση - μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και οι παιδίατροι.
«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια. Το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Στο πλαίσιο αυτό, 3.500 παιδίατροι της χώρας θα μπορούν εφεξής να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους, οι οποίοι, όπως τονίστηκε, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, εξηγώντας επιστημονικά σε γονείς και παιδιά, γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.
Επίσης, με οδηγία του υπουργείου Παιδείας προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, το σχετικό πρωτόκολλο (υποχρεωτικά αυτο-διαγνωστικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει) θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα με ευθύνη των εκπαιδευτικών διευθύνσεων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, καθαρή εικόνα για την κατάσταση δεν θα υπάρξει πριν από τα μέσα του μήνα, καθώς τότε θα βρίσκονται σε λειτουργία όλες οι μονάδες και θα υπάρξουν σαφή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα κινείται η διασπορά στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 336 νέα κρούσματα, περισσότερα από τα μισά των 635 της Αττικής, που φιλοξενεί έως και πενταπλάσιο πληθυσμό. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, μάλιστα, καταγράφεται σήμερα ο υψηλότερος μέσος όρος κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου (219,43) και σχεδόν διπλάσιος από το δεύτερο στη σχετική λίστα κέντρο της Αθήνας (112,86).
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιστημόνων για σταδιακή μετατόπιση του επιδημιολογικού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.