Εμβολιασμοί από παιδιάτρους και έξω από πανεπιστήμια
Σε άμεσες ανακοινώσεις για τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας δε ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα.
«Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία», επεσήμανε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης.
«Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες, που οποτεδήποτε χρειαστεί μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ των οποίων για εκπαιδευτικούς κι ιερείς, είναι πάνω στο «τραπέζι» κι αν χρειαστεί θα επιστρατευτεί σαν ακόμη ένα «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας.
«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία. Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού. Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών εκεί είναι αρκετά υψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς».
Ερωτηθείς σχετικά με τους ιερείς, απάντησε ότι «ακόμα και για την εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει δια ζώσης παντού, και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα διαγνωστικά τεστ, στα πρωτόκολλα από τους ειδικούς για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα, καθώς και στο εμβόλιο, για το οποίο, όπως είπε, θα εντατικοποιηθεί η παρότρυνση επικοινωνιακά για να εμβολιαστεί ο κόσμος.