Ν. Χαρδαλιάς για καύσωνα: Μέτρα και ευκαιρίες ξεκούρασης στους εργαζομένους
Για άλλο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο δεν είναι αποκομμένο απ' όλη τη συνολική απειλή της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ενώ διεμήνυσε ότι ειδικά για όσους δίνουν τον αγώνα εκτός των γραφείων «θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και όλοι να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα και να δώσουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ξεκούρασης και δροσιάς στους εργαζόμενούς τους.
Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών». Επίσης, ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη συμμετέχουν οι αρμόδιοι γραμματείς ώστε να δουν όλοι μαζί τα επιμέρους ζητήματα.
«Αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και διαφορετικά δεδομένα. Ο μηχανισμός ετοιμάζεται και γι' αυτό το ακραίο φαινόμενο, τον καύσωνα. Υπάρχουν τα σχέδια που έχουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες και υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα σε σχέση με τους εργαζομένους, σε σχέση με την προετοιμασία του μηχανισμού, διότι δεν είναι μόνο το ζήτημα του καύσωνα αλλά είναι και τι σημαίνει ο καύσωνας για το μεγάλο ζήτημα των πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η χώρα μπαίνει σε αυξημένη επιφυλακή για τις πυρκαγιές λόγω και των καιρικών δεδομένων.
Για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτόν το χρόνο, είπε ότι κάθε μέρα -κατά μέσο όρο- αντιμετωπίζουν περίπου 50 πυρκαγιές, κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε όλη τη χώρα, νούμερο, που είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Κάθε χρόνο σταδιακά αυξάνονται τα φαινόμενα αυτά. Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι κλιματική απειλή. Ευθύνη όλων μας είναι να προετοιμάσουμε, να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Εργαζόμαστε σκληρά, καθημερινά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με εντολή του πρωθυπουργού, για να μπορέσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που χρειάζονται για να είμαστε έτοιμοι και να μη φτάσουμε τελευταία στιγμή να βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που τα βλέπουμε να εξελίσσονται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε πως πρέπει να ρυθμίσουν θέματα αρρυθμιών και παθογενειών που αφορούν στο μεγάλο κομμάτι της πρόληψης.
«Είναι μια μεγάλη συζήτηση, γίνεται δεκαετίες στη χώρα αλλά νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση αλλά και η Πολιτική Προστασία έχει αποδείξει με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ότι έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τη βούληση να έρθουμε σε ρήξη με κάποιες καθιστικές λογικές και να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι από τη μία υπάρχουν τα ακραία φαινόμενα από την άλλη προκύπτει ότι υπάρχει βαθιά ανθρώπινη αμέλεια, ενώ συμπλήρωσε πως οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια ξεκινούν από αμέλεια, διότι κάποιοι δεν αναλαμβάνουν την ατομική ευθύνη τους απέναντι στα δεδομένα.
Σχετικά με την πυρκαγιά σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, ανέφερε ότι ξεκίνησε στις παρυφές των οικισμών και με πολύ γρήγορο ρυθμό πέρασε μέσα στους οικισμούς διότι εκεί έπνεαν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ.
«Η Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα Δρυάδες, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά της, μετά την προσομοίωση που έγινε τον Απρίλιο από την Πυροσβεστική, ανέδειξε 18 σημεία σε όλη την Αττική που εγκυμονούσαν κινδύνους. Ένα από αυτά τα σημεία είναι το σημείο που πέρασε η φωτιά. Η περιοχή είχε κριθεί σε έκτακτη ανάγκη και η περιοχή του Διονύσου, ο οικισμός που πέρασε η φωτιά, είχε καθαριστεί από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε. Όπως πρόσθεσε, αν δεν είχε γίνει αυτό, η φωτιά θα ήταν έρπουσα, θα δημιουργούσε θερμικό φορτίο με ό,τι σημαίνει αυτό για ανυπολόγιστες ζημιές και στην ανθρώπινη περιουσία και προφανή κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά μεταφέρθηκε επικόρυφα, από δέντρο σε δέντρο γι' αυτό και οι περισσότερες καταστροφές ήταν στις στέγες των σπιτιών.
Όσον αφορά τις εργασίες στο πλαίσιο του σχεδίου «Δρυάδες», ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις 18 περιοχές, συν το Τατόι, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία, συν το σχέδιο διαφυγής από την Ιπποκράτειο Πολιτεία». «Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα, έγινε μία μεγάλη κινητοποίηση και οργανωμένα έγιναν οι απομακρύνσεις που χρειάζονταν, παρά τα χωροταξικά δεδομένα της περιοχής, δώσαμε μια μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στην Πεντέλη την οποία κερδίσαμε», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος για τη «μάχη που δίνουν απέναντι σε ακραία φαινόμενα».
«Το μεγάλο μας στοίχημα δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές αλλά και οι ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι ανάγκες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εποχικές, είναι κάτι που τρέχει και τους 12 μήνες. Το Πυροσβεστικό Σώμα βγήκε από μία κρίση, που ήταν ο απότοκος όλων αυτών των συμβάντων που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και παλεύει καθημερινά να ανταπεξέλθει, και μέχρι τώρα ο αγώνας που γίνεται είναι ένας αγώνας που αναγνωρίζεται. Το μεγάλο ζήτημα είναι να δώσεις τον αγώνα σου και να παλέψεις για να φέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και να υπάρχει ηγεσία την ώρα της φωτιάς, της κρίσης, της διαχείρισης του κινδύνου, της αντιμετώπισής του. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι και να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα παρθούν, προκειμένου να σωθούν ζωές. Είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι ένα δόγμα που προσπαθούμε κάθετα να το περάσουμε και στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε κάθε πυρκαγιά, σε κάθε πρόβλημα είμαστε όλοι εκεί και δίνουμε τον αγώνα μας, κάνουμε την προσπάθειά μας κάτω από δύσκολες συνθήκες και σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα», υπογράμμισε.
Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι σε οριακό σημείο για περιοριστικά μέτρα στην Ίο και τη Μύκονο, ωστόσο διεμήνυσε ότι δεν έχουν τιμωρητική διάθεση απέναντι σε νησιά ούτε στοχοποιούν περιοχές. «Το βασικότερο είναι ότι δεν δαιμονοποιούμε καταστάσεις. Εμείς κάνουμε μία έκκληση, παρουσιάζουμε τα πραγματικά δεδομένα, υπάρχουν κάποιες περιοχές που έχουν υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο και κάνουμε έκκληση να τηρούν όλοι τα μέτρα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη Μύκονο, σημείωσε ότι υπήρξε μία σταθεροποίηση των συρροών, ενώ μετά από 3-4 μέρες από τη λήψη των μέτρων οι συρροές παρέμεναν σταθερές και υπήρχε μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, αρχίζουν πάλι και βγαίνουν καινούριες συρροές. «Για την ώρα τις σταθεροποιούμε, από την άλλη όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε χωρίς να τηρούμε τα μέτρα να επανέλθουμε στο ίδιο καθεστώς», τόνισε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι η ασυδοσία, όχι στη Μύκονο, αλλά παντού, ενώ γνωστοποίησε ότι το 46% των κρουσμάτων εκεί αφορούσαν εργασιακές σχέσεις στους χώρους διασκέδασης, ψυχαγωγίας αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων. «Όταν λειτουργεί αυτός σαν υπερμεταδότης, μεταδίδεται σε όλο το νησί. Εμείς δείχνουμε πού υπάρχει το πρόβλημα, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε ανάγκη να ξεδώσουμε, το αυτονόητο λέμε: Κρατήστε τις αποστάσεις, φοράτε μάσκες».
«Είμαστε σε μεταβατική περίοδο, σε μία περίοδο που πρέπει να πείσουμε όλους ότι το εμβόλιο είναι η μεγάλη μας απάντηση στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε», σημείωσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δύο ζητήματα πρέπει να τους απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός. «Οτιδήποτε άλλο δεν έρχεται να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τους ανεμβολίαστους πολίτες είπε ότι είναι απογοητευμένος και τόνισε: «Υπάρχει μία μερίδα συμπολιτών μας που με λυπεί και με στεναχωρεί. Δεν προφυλάσσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους διπλανούς τους. Δεν ενδιαφέρονται ότι μπορεί να μεταφερθεί ο ιός σε ηλικίες ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα».
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών επισήμανε: «Σήμερα έχουμε 59.000 εμβολιασμούς, προχωράμε. Θα πρέπει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να πετύχουμε τον στόχο μας, να ανοίξουν τα σχολεία μας, χωρίς προβλήματα».
Σε ερώτηση για την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στα καταστήματα της συζύγου του απάντησε: «Εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μέσα από τις ιδεοληψίες τους, τα εμμονικά τους σύνδρομα δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ κάτι περισσότερο. Δεν με τρομάζουν ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου αυτοί που πιστεύουν ότι με τέτοιου είδους μεθόδους μπορούν να ανασχέσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο καθένας μέσα στην κοινωνία ή την ευθύνη που έχει απέναντι στα πραγματικά δεδομένα».
Με τη σειρά του, ο Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Όπως είπε, το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες, την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και την προστασία των εργαζομένων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Παράλληλα επισήμανε ότι τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που πρόκειται να ληφθούν.