Βουλή: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:34 Δημιουργία 16/07/21, 19:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων και τις παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τις πολεοδομικές, χωροταξικές και ενεργειακές ρυθμίσεις. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

Τις θέσεις τους επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, ανέπτυξαν στην επιτροπή αρκετοί φορείς.

«Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, σε ό,τι αφορά στα απόβλητα, είναι μια βάση για την οποία η χώρα καλείται να πετύχει αποτελεσματικά και γρήγορα μια σημαντική αλλαγή, από το 80% ταφής σε 10% σε εννέα χρόνια», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όπως όμως προειδοποίησε, «η χώρα θεσπίζει αντικειμενικά, ένα από τα χαμηλότερα τέλη ταφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δεν έχει τεκμηριωθεί από κάποια μελέτη, για να επιτύχει το στόχο του τέλους ταφής που είναι να καταστήσει την ταφή ακριβότερη της επεξεργασίας». Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη μεταφορά - στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης - της απόφασης για το αν μια συσκευασία που φέρει μαζί του ένας καταναλωτής για τη μεταφορά προϊόντων, είναι προδήλως ακατάλληλη για επαναχρησιμοποίηση.

«Προτείνουμε να αξιολογηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΦΕΤ στο παρελθόν είχε εκδώσει και μέσω ενός οδηγού υγιεινής για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, οδηγίες που αναφέρουν ότι η επιχείρηση του λιανεμπορίου θα πρέπει να μεριμνά, ώστε τα υλικά συσκευασίας της να μην επαναχρησιμοποιούνται», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Είναι πολύ θετικό ότι εξασφαλίζεται χρηματοδότηση, εθνική χρηματοδότηση, μέχρι το 2030, για τις λιγνιτικές περιοχές, από τα έσοδα δημοπράτησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε η Ιόλη Χριστοπούλου, διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που αξιοποίησε αυτούς τους πόρους για αυτό το σκοπό», είπε η κ. Χριστοπούλου, σημειώνοντας ότι οι πόροι αυτοί αποτελούν ένα συμπλήρωμα πολύτιμο για τις περιοχές αυτές.

«Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019 - 2024, για μία ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, με αποδοτική χρήση των πόρων, με τη μετάβαση σε μια καθαρή κυκλική οικονομία, το αλουμίνιο μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ως πρωτοπόρος για το κλίμα και τους πόρους», ανέφερε ο Γιώργος Μεντζελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ). Όπως έσπευσε να επισημάνει, «το αλουμίνιο είναι από τη φύση του κυκλικό υλικό, με ιδιότητες οι οποίες διατηρούνται αμετάβλητες κατά τη χρήση του και αναβαθμίζονται κατά την ανακύκλωση σε νέα προϊόντα. Δεν παράγει απόβλητα, καθώς ανακυκλώνεται. Ποσοστό άνω του 75% που έχει παραχθεί τα τελευταία 125 χρόνια, παραμένει σε χρήση».

Ο Φίλιππος Κυρκιτσός, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης αναφέρθηκε στο τέλος ταφής. «Το τέλος ταφής είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο ΕΟΑΝ εισπράττει το τέλος ταφής της πλαστικής σακούλας από το 2018 και δεν έχει καταφέρει, αφού είναι ανταποδοτικό, να το επιστρέψει στην κοινωνία», είπε ο κ. Κυρκιτσός.

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία. «Αντί να πάμε σε μια διαδικασία να κωδικοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών, των μηχανικών, των υπηρεσιών και των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, την πολεοδομική και χωροταξική μας νομοθεσία, την απλώνουμε σε πλήθος νομοθετημάτων με αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα αντί να επιλύσουνε», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε