Προανακριτική Παππά: «Καμία αξιόποινη πράξη» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων», τονίζουν στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της προανακριτικής επιτροπής, ενώ, σε δήλωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι «μια μέρα δικαίωσης» καθώς, «μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου».
Όπως υπογράμμισε, η πλειοψηφία «ήρθε προφανώς σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκανε όπισθεν ολοταχώς».
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση (ελέγχου ενημερωτικού μέσου) ενώ για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου αναφέρουν ότι «ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του».
«Δεν προκύπτουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων», τόνισαν στην τοποθέτησή τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.
Όπως σημείωσαν επίσης, «επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν και οι άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε με πολιτικές αλλά και άλλου είδους παρεμβάσεις τον έλεγχο της ενημέρωσης αξιοποιώντας τόσο την κρατική ΕΡΤ όσο και τα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους»
Την αποχώρηση από τη διαδικασία ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση. Σε δήλωση του κόμματος υπενθυμίζεται η θέση του κόμματος «οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή», επισημαίνεται η «επικοινωνιακή κατάχρηση των εν λόγω κοινοβουλευτικών διαδικασιών για μικροκομματική πολιτική» ενώ καταγγέλλεται «με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης»
Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, και ακολούθως θα οριστεί ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτησή του. Για την άσκηση ποινικής δίωξης απαιτείται απόφαση της ολομέλειας με 151 ψήφους μετά από μυστική ψηφοφορία.