Στα δύο εστίαση και διασκέδαση: Covid free χώροι και μεικτοί
Στα δύο χωρίζονται οι χώροι διασκέδασης: σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μεικτούς χώρους, σύμφωνα με το νέο, σχετικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο ανακοίνωσαν οι υπουργοί Επικρατείας και Ανάπτυξης, κκ. Γεραπετρίτης και Γεωργιάδης, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών.
Συγκεκριμένα, στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση εμβολίου και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.
Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει ήδη τεστ, rapid ή μοριακό.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Αμιγείς χώροι
Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να επιλέξει σε ποια κατηγορία θα εντάξει την επιχείρησή του. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα. Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο.
Στους χώρους εμβολιασμένων η χωρητικότητα θα είναι 75-85% για τους μεικτούς 25-75% της πληρότητας.
Στους πρώτους δεν θα υπάρχει υποχρέωση μάσκας, που θα υφίσταται στους δεύτερους, ενώ θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.
Οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.
Σημειώνεται ότι οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης (γήπεδα) θα ανοίξουν από 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους έχουν νοσήσει, με υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας.
Οι κλειστοί κινηματογράφοι και θέατρα θα ανοίξουν 1η Ιουλίου.
Στις 15 Ιουλίου, οπότε θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, θα επιλέγεται η κατηγορία, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα η χωρητικότητα.
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ο στόχος είναι τριπλός, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, να δημιουργήσουμε πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί η ελευθερία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Ειδικότερα, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα μέσω μιας εκστρατείας ενημέρωσης που θα κλιμακωθεί.
Η δεύτερη δέσμη αφορά τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για πλήρως εμβολιασμένους.
Η τρίτη δέσμη συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κατηγορίες που είναι αναγκαίο όπως στα υγειονομικά κέντρα και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
«Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφοι, τα θέατρα και ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού όπως τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μικτοί χώροι. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μικτούς χώρους θα επιτρέπονται οι παραπάνω δύο κατηγορίες και όσοι έχουν κάνει ήδη τεστ και υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία» διευκρίνισε ίδιος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας, σημειώνοντας πως εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει, αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την εστίαση, είπε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες. Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.