«Γκάζι» στους εμβολιασμούς εν μέσω συναγερμού για το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ»
«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιταχύνει τους εμβολιασμούς των πολιτών, μετά από τον συναγερμό που έχει σημάνει και στη χώρα σε για τα κρούσματα της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ».
Εκτός αυτού, επιστήμονες και πολιτικοί επισημαίνουν την ανάγκη να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας», πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να αποκρουστεί τυχόν 4ο κύμα της πανδημίας.
Χθες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέο μήνυμα από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών της ΕΕ. «Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, ο κ. Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτή τη στιγμή» - πρόσθεσε - « έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Η κυβέρνηση θέλει να τον Σεπτέμβριο, μετά το τέλος της θερινής ραστώνης, όλες οι δραστηριότητες να επανέλθουν κανονικά, να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με τα σχολεία αλλά και με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις.
Μέσα στις επόμενες ημέρες τα μηνύματα θα επαναληφθούν και από την πλευρά των επιστημόνων, οι οποίοι είναι ανήσυχοι λόγω του εφησυχασμού που επικρατεί σε τμήματα της κοινωνίας.
Τις τελευταίες ημέρες οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων αφορούν ειδικότερα το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ». Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε. Είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».
Αυτή την ώρα, πάντως, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών . Το ΕΣΥ παίρνει σημαντικές «ανάσες», αλλά το σχέδιο που είχε καταρτιστεί πέρυσι για την αντιμετώπιση κρίσιμων συνθηκών, παραμένει στο τραπέζι, αν και κυβέρνηση και επιστήμονες εκτιμούν ότι τα δύσκολα έχουν περάσει.