«Ευκαιρία και πρόκληση» οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ως μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα αλλά ταυτόχρονα και ως μια τεράστια πρόκληση, χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τα ποσά, που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ελληνικό σχέδιο που υποβλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και ενεκρίθη από την Κομισιόν θα ξεκινήσει από φέτος να υλοποιείται με τα πρώτα 7,2 δισ. ευρώ να φτάνουν στην χώρα μας μέσα στο 2021.
Η επικεφαλής της ΕΕ που ήρθε χθες στην χώρα μας, προκειμένου να ανακοινώσει και επισήμως την έγκριση του ελληνικού σχεδίου, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ταχύτητα στην εκπόνηση των προγραμμάτων και περιέγραψε τα πρώτα - άμεσα βήμα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των πρώτων μεγάλων ποσών προς την Ελλάδα.
«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο Ελλάδα 2.0», ανέφερε, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά. Όπως εξήγησε, η έγκριση δόθηκε μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των σχεδίων από αρμόδια επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελείται από 175 κρίσιμα σχέδια σε τέσσερις τομείς: περιβάλλον, ψηφιακή μεταρρύθμιση, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις. «Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη» , τόνισε και εξήγησε: «Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ , αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.».
Ο κ. Μητσοτάκης αφού επεσήμανε και τα θετικά σχόλια που υπήρξαν από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα, περιέγραψε τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται. «Θεμελιώνεται» - σημείωσε - «πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι».
Οι αποφάσεις για τις πρώτες μεγάλες κινήσεις έχουν ήδη ληφθεί και αυτό που απομένει, είναι η εκταμίευση των πρώτων 4 δις ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και των υπολοίπων 3,2 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο. Τον συντονισμό θα τον έχει ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς που θα έχουν την ευθύνη των τομέων που θα κατευθυνθούν οι πόροι.