Ελληνοτουρκικά: Νέο crash test στις 14 Ιουνίου
Επιφυλακτική η Αθήνα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αναμένοντας το κρίσιμο ραντεβού των Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, για να φανεί, αν όντως η Άγκυρα επιθυμεί θετική ατζέντα
Στις 14 Ιουνίου στην συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, θα φανεί, εάν πράγματι η Τουρκία επιθυμεί μια θετική ατζέντα με την Ελλάδα και εάν είναι πραγματικά διατεθειμένη να αφήσει πίσω της τις προκλήσεις και την πολιτική της έντασης.
Από τα όσα είπε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η Άγκυρα μπορεί να επιμένει στις ανεδαφικές και ανιστόρητες θέσεις της, αλλά δεν θέλει να «τραβήξει το σχοινί», όπως έκανε πέρυσι το καλοκαίρι. Η σκυτάλη, ωστόσο, περνά στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θα δώσει και τον τόνο των προθέσεων της χώρα τους.
Η Αθήνα παραμένει σταθερή στις θέσεις της και δεν πρόκειται να μετακινηθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονιάς και συνεργασίας με την Τουρκία σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο τουρισμός και το εμπόριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί προκλήσεις ή απειλές.
Στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά εκτιμά ότι οι κινήσεις Ερντογάν στην Αγία Σοφία, το τούρκο - λιβυκό μνημόνιο, τα γεγονότα στον Έβρο και το Αιγαίο δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση.
Χθες, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου, κράτησαν ήπιους τόνους, επέλεξαν να συζητήσουν θέματα «χαμηλής πολιτικής» και «κλείδωσαν» το ραντεβού κορυφής της 14ης Ιουνίου.
Οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στο ελληνικό ΥΠΕΞ ήταν σύντομες, με τις δύο πλευρές να θέλουν προφανώς να αποφύγουν ένα «επεισόδιο» ανάλογο με αυτό της Άγκυρας, προ ολίγων εβδομάδων.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί των 25 σημείων οικονομικής συνεργασίας, ενώ ανακοίνωσαν από κοινού και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Για διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών σε βάθος χρόνου μίλησε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε αριθμός προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Μίλησε επίσης για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid, ώστε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει να μπορούν να επισκεφθούν τις δύο χώρες.
Ο Έλληνας υπουργός θέλησε από νωρίς να δείξει ότι το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη συνάντηση στην Άγκυρα και ξεκίνησε την τοποθέτησή του, δίνοντας συγχαρητήρια στον ομόλογό του για την επιτυχία τουρκικής ομάδας στο final four στο μπάσκετ.
«Συγχαρητήρια Μεβλούτ για την επιτυχία της Αναντολού», είπε ο Έλληνας υπουργός στον Τούρκο ομόλογό του, αναφερόμενος στην κατάκτηση της Euroleague από την ομάδα της Εφές.
«Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου και έδωσε κι ένα παραλειπόμενα από το δείπνο που είχαν οι δυο άνδρες το βράδυ της Κυριακής: «Ευχαριστώ που έδειξες κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα».
Ωστόσο, πέρα του καλού κλίματος και των φιλοφρονήσεων που υπήρξαν χθες, στην Αθήνα υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν πράγματι η Τουρκία θέλει να κάνει αυτή την στροφή στην πολιτική της.
Μέχρι να υπάρξουν απτά δείγματα, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη στρατηγική του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, όλες οι προκλήσεις θα απαντώνται άμεσα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας σε αέρα, στεριά και θάλασσα.