Τέλος στην ακυβερνησία δήμων και περιφερειών
Κατατέθηκε το ν/σ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους νικητές της κάλπης να διοικούν και να λαμβάνουν αποφάσεις
Συνέχεια στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση δόθηκε χθες, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση.
Με την κίνηση αυτή, τίθεται τέλος στην ακυβερνησία σε δήμους και περιφέρειες, καθώς θεσμοθετείται ξανά ο νικητής των εκλογών να έχει και την πλειοψηφία των συμβούλων, να μπορεί να υπάρχει νικητής από τον πρώτο γύρο, εάν συγκεντρώνει το 43% συν μια ψήφο και το όριο του 3% για την εκλογή συμβούλου.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελεί συνέχεια άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών, όπως είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη κυβέρνησης, αλλά και οι ρυθμίσεις για την ψήφο των αποδήμων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, με την αλλαγή αυτή τίθεται τέλος στην ακυβερνησία δήμων και περιφερειών και δίνεται η δυνατότητα στους νικητές των εκλογών να διοικούν και να λαμβάνουν αποφάσεις.
Εν τω μεταξύ, το πολιτικό κλίμα έχει βελτιωθεί σαφώς υπέρ της κυβέρνησης και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και τα μηνύματα αισιοδοξίας για ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας interview (για λογαριασμό του Βεργίνα TV) η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη επαναβεβαιώνεται.
Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 15,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21.5%, το ΚΙΝΑΛ 7.1%, το ΚΚΕ 5.6%, η Ελληνική Λύση 5.1% και το ΜέΡΑ25 3.7%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8.1%, ενώ αναποφάσιστοι είναι περίπου ένας στους δέκα.
Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά με διαφορά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, καθώς συγκεντρώνει το 50% των απαντήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 22%, ενώ «κανέναν» απαντά το 28%.
Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπουργών, η κατάταξη σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι οι: Β. Κικίλιας (7.4), Ν. Παναγιωτόπουλος (7.3), και Α. Γεωργιάδης (7.1) κι ακολουθούν ο Μ. Βορίδης (6.7), ο Μ. Χρυσοχοΐδης (6.5), ο Χ. Θεοχάρης (6.0), ο Ν. Μηταράκης (5.9) και η Ν. Κεραμέως (5.8).
Οι πολίτες σε συντριπτικό βαθμό (95%) δείχνουν ικανοποίηση από τη διαδικασία εμβολιασμού (ραντεβού, προσωπικό, οργάνωση). Εξ όσων εμβολιάστηκαν, το 70% δηλώνει ότι δεν εμφάνισε καθόλου παρενέργειες. Εξάλλου το 59% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 χρόνων.