ΝΔ: 10 fake news για την Ακρόπολη
Ανακοίνωση με 10 fake news για την Ακρόπολη, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.
1. «Τσιμέντωσαν» την Ακρόπολη
Η αλήθεια, που αποσιωπάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι στην Ακρόπολη χρησιμοποιείται τσιμέντο εδώ και μισό αιώνα!
Το έργο ουσιαστικά αντικατέστησε τις παλαιές τσιμεντένιες διαστρώσεις της οδού Παναθηναίων με νέες, από αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ενώ συντηρήθηκαν οι υφιστάμενες φθαρμένες διαδρομές.
Η οδός των Παναθηναίων, είχε διαστρωθεί, με σκυρόδεμα ήδη το 1977 και επιστρώθηκε με το ίδιο υλικό πολλές φορές έκτοτε για να επισκευαστεί η καλπάζουσα φθορά. Ο αείμνηστος Γιάννης Τραυλός, προέκρινε το σκυρόδεμα όπως άλλωστε είχε πράξει και ο Πικιώνης σε παρόμοιες εργασίες.
Οι νέες διαμορφώσεις, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Ο επισκέπτης θα έχει για πρώτη φορά την εικόνα που είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι.
2. Χρησιμοποίησαν οπλισμένο σκυρόδεμα
Η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιήθηκε άοπλο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα και σε ελάχιστες μόνον κρίσιμες θέσεις τοποθετήθηκε οπλισμός (μικρά τεμάχια γαλβανισμένου πλέγματος Φ6).
3. Μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χώμα, ξύλο ή γυαλί
Η πραγματικότητα είναι ότι έγινε ενδελεχής έρευνα για τα κατάλληλα υλικά και κατά την επί τόπου αξιολόγηση των δοκιμαστικών εφαρμογών από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), ορισμένα απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης.
Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το συγκεκριμένο σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των μνημείων.
4. Η κατασκευή είναι μη αναστρέψιμη
Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται απολύτως αναστρέψιμη διάστρωση, που προστατεύονται απολύτως τα όποια ίχνη του βράχου υπάρχουν σήμερα ορατά. Και για πρώτη φορά αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος, η οδός των Παναθηναίων. Μόνον έτσι ο σημερινός επισκέπτης θα μπορεί βιωματικά, να αντιληφθεί το μεγαλείο του Παρθενώνα και των λοιπών μνημείων, όπως το αντιλαμβανόταν ο αρχαίος Αθηναίος. Όλα τα άλλα είναι fake news και πληροφορίες που διακινούνται εκ του πονηρού.
Η Ελλάδα, έχει καθιερώσει διεθνώς στα αναστηλωτικά έργα την αρχή της αναστρεψιμότητας. Η αρχή αυτή, υπήρξε από την πρώτη ημέρα των έργων στην Ακρόπολη το ύψιστο πρόσταγμα και η τήρησή της έως σήμερα είναι αυστηρότατη.
5. Πνίγηκε» η Ακρόπολη με την πρώτη καταιγίδα εξαιτίας του τσιμέντου
Η πραγματικότητα είναι ότι το πρόβλημα των πλημμυρών στην Ακρόπολη είναι χρόνιο. Συνέβαιναν πάντοτε, ασχέτως της ύπαρξης της νυν ή της παλαιότερης επίστρωσης. Το 2018 βρoχοπτώσεις προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ και ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.
Το ζήτημα της διευθέτησης και απορροής των ομβρίων υδάτων από την Ακρόπολη απασχολεί τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ συστηματικά τα τελευταία 10 έτη.
Για πρώτη φορά κατασκευάστηκε υδραυλικό έργο επί της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο των εργασιών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη, σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2019. Κατασκευάστηκαν, φρεάτιο απορροής στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, μεταξύ του μνημείου και του παλαιού μουσείου και αυλάκι αποστράγγισης και απορροής στην νοτιοανατολική πλευρά.
Η Β' Φάση της υδραυλικής προμελέτης, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και εκτελείται, αντιμετωπίζει συνολικά για πρώτη φορά και με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις, το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών στην Ακρόπολη, αλλά και στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών.
6. Επικίνδυνες για τα ΑμΕΑ οι επεμβάσεις
Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γίνεται απολύτως προσβάσιμο σε ολόκληρη την κοινωνία.
Η Κυβέρνηση σε λίγους μήνες, εν μέσω πανδημίας, ολοκλήρωσε ένα έργο, αναγκαίο, πολύπλοκο και σύνθετο, εφαρμόζοντας όλες τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου της χώρας, ακολουθώντας πλήρως το ελληνικό και διεθνές νομικό και θεσμικό πλαίσιο.
Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από το φθινόπωρο του 2018 όταν η περίπτωση ενός μικρού παιδιού από τη Ραιδεστό προκάλεσε θλίψη και ντροπή στο πανελλήνιο. Ο πατέρας του 12χρονου τον σήκωσε στα χέρια μεταφέροντάς τον μέχρι την κορυφή καθώς το ασανσέρ δεν λειτουργούσε.
Με τις παρεμβάσεις που γίνονται εξασφαλίζεται η ασφάλεια όλων των επισκεπτών.
Η νέα διάστρωση παρέχει ομαλή και αντιολισθητική επιφάνεια, απολύτως ασφαλή για τους επισκέπτες. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κλίσης και της ολισθηρότητας του εδάφους.
Τα τελευταία χρόνια η φθορά της υπάρχουσας διάστρωσης ήταν τόση, ώστε να σημειώνονται πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κλίσης και της ολισθηρότητας του εδάφους. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι υπήρχε σε ετοιμότητα εντός των Προπυλαίων ένα φορείο, καλά ορατό στη βόρεια πλευρά της ανάβασης.
7. Δεν ενημέρωσαν την UNESCO για το συγκεκριμένο έργο ανάπλασης
Η πραγματικότητα είναι ότι για τέτοιου είδους απολύτως αναστρέψιμες παρεμβάσεις δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης της UNESCO. Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο έχει ήδη προγραμματισθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στο οποίο προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες από την UNESCO και έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση.
8. Κατέστρεψαν το βράχο και τα αρχαία κατάλοιπα
Άλλο ένα χονδροειδές ψέμα αφού στο έργο της διάστρωσης ουδεμία καταστροφή βράχου ή αρχαίων καταλοίπων σημειώθηκε. Πριν από την διάστρωση προηγήθηκε λεπτομερής τρισδιάστατη και φωτογραμμετρική αποτύπωση, σε όσα σημεία του βράχου πρόκειται να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη η πλήρης τεκμηρίωσή τους.
Το έργο στοχεύει στην προστασία του ίδιου του βράχου και των αρχαιολογικών καταλοίπων.
Η κατάχωση αρχαιολογικών τεκμηρίων, μετά τη μελέτη και δημοσίευσή τους, υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας και ανάσχεσης της περαιτέρω καταστροφής τους από τη συνέχιση της έκθεσής τους στους φθοροποιούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Είναι μια δόκιμη μέθοδος, η οποία, επιπροσθέτως, απαιτείται και επιβάλλεται από τα διεθνή κανονιστικά κείμενα αρχαιολογικής μνημειακής προστασίας. Επιπλέον, στην περίπτωση της οδού Παναθηναίων προηγήθηκε φωτογραμμετρική αποτύπωση υψηλής ακρίβειας.
9. Η Μενδώνη ετοίμασε ειδική μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη
H πραγματικότητα είναι ότι καμία επιγραφή με το όνομα της Υπουργού Πολιτισμού δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως όπως πιστοποιείται και από τις σχετικές πινακίδες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ.
10. Καταστράφηκε αρχαίο μέλος στην Ακρόπολη από κομπρεσέρ
Η πραγματικότητα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση κομπρεσέρ ή άλλου μηχανήματος, παρά μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών έξω από τον λυόμενο οικίσκο του ηλεκτρολογείου της Ακρόπολης, ο οποίος απομακρύνεται. Όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές.
Το εν λόγω θραύσμα, που δήθεν καταστράφηκε από τη χρήση κομπρεσέρ, είναι εξαιρετικά διαβρωμένο και με ρηγματώσεις σε όλη του την επιφάνεια και επλήγη κατά τις εργασίες που έγιναν χειρωνακτικά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αξίνας και φτυαριού.
Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του σχετικού άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή» είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν.
Έχουν φτάσει τα fake news σε άλλο επίπεδο, με αποτέλεσμα να στρέφονται πια κατά των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της ακεραιότητας, με την οποία εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων μας.