Σπ. Λιβανός: Στόχος η προστασία καταναλωτή και ελληνικών προϊόντων
Στους 4.447 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου μέχρι την Μεγάλη Τρίτη στα σύνορα και στην αγορά, από μικτά κλιμάκια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών.
Τα μικτά κλιμάκια που λειτουργούν με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και υπό την εποπτεία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, έχουν πραγματοποιήσει 2.962 ελέγχους το διάστημα ανάμεσα στη Δευτέρα 19 Απριλίου και την Κυριακή των Βαΐων.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα ενταθούν. «Στόχος μας» ανέφερε «είναι η προστασία του καταναλωτή και η διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ηλεγμένων. Παράλληλα θέλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας από ελληνοποιήσεις».
Και πρόσθεσε: «Έλεγχοι γίνονται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και σε όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι έλεγχοι σε super market και αγορές είναι δειγματοληπτικοί. Αλλά στις πύλες εισόδου οι έλεγχοι είναι συνεχείς».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Προμαχώνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου της χώρας, όπου έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά κλιμάκιο κτηνιάτρων επί 24ώρου βάσεως, με τη συμβολή των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΟ , προκειμένου να γίνεται διασταυρωτικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των εισερχομένων φορτηγών με ζώα, σφάγια και αυγά και όχι δειγματοληπτικά.
Πώς γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι
Υπάρχει πλέον on line ενημέρωση των τελωνείων προς τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ όπου διασταυρώνονται τα στοιχεία από τους ελέγχους, τόσο στα σημεία εισόδου της χώρας, όσο και στον τόπο προορισμού, οι σφαγές, από το Σύστημα Καταγραφής ΑΡΤΕΜΙΣ του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και τα αποθέματα αμνοεριφίων και αυγών, που τηρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με αυτή τη μέθοδο παρακολουθείται και ιχνηλατείται η πορεία των εισαγόμενων ζώντων αμνοεριφίων, σφάγιων και αυγών, ώστε να αποτρέπεται η όποια προσπάθεια επιτηδείων να «βαφτίσουν» ξένα προϊόντα ως ελληνικά, παραπλανώντας τον καταναλωτή, αισχροκερδώντας, βλάπτοντας την ελληνική παραγωγή και την εθνική οικονομία.
«Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να επιλέγει ό,τι εθνικότητας προϊόν επιθυμεί - είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποτροπής των εισαγωγών- απλά πρέπει να γνωρίζει τί ακριβώς αγοράζει, τί πληρώνει και τί καταναλώνει στο πασχαλινό τραπέζι» δήλωσε ο κ. Λιβανός υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να αγοράζει αρνί τρίτης χώρας ως ελληνικό. Κάθε προϊόν πρέπει να έχει τη σήμανση της χώρας προέλευσης και φυσικά τις ανάλογες τιμές».