Αρ. Πελώνη: Ο δρόμος για θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα

Αρ. Πελώνη: Ο δρόμος για θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:47 Δημιουργία 19/04/21, 14:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η κυβέρνηση «αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά μας» είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως συμπλήρωσε, η ελληνική πλευρά εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες της χώρας. «Κινείται με εθνική αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα. Το απέδειξε τόσο με τη σθεναρή στάση που κράτησε στον Έβρο, όσο και απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά».

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η Ελλάδα ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και συνέδεσε - με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - τη συμπεριφορά της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Παράλληλα, σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα σε προκλήσεις εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. «Και υπενθύμισε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο δρόμος για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως η Ελλάδα - όπως έχει πει πολλές φορές έως σήμερα ο πρωθυπουργός - επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. Επιδιώκει, προπάντων, την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας. Κατέθεσε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα 15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε κι άλλα και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα προβάλλει με παρρησία τις θέσεις της και προσέρχεται με ειλικρίνεια και καλή πίστη στις συνομιλίες. Αξιώνει όμως σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας» ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη.

Αν σου άρεσε κάνε