Ψήφος αποδήμων: «Καίει» το πολιτικό θερμόμετρο για την τροπολογία κατάργησης των περιορισμών

Ψήφος αποδήμων: «Καίει» το πολιτικό θερμόμετρο για την τροπολογία κατάργησης των περιορισμών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:33 Δημιουργία 12/04/21, 16:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για «πυροτέχνημα» που υπουργού Εσωτερικών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας επί της ουσίας το νέο σχέδιο νόμου και καταθέτει τη δική του τροπολογία

«Καίει» το πολιτικό θερμόμετρο για την τροπολογία, που καταργεί όλους τους περιορισμούς όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, την οποία προανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης, νωρίτερα σήμερα.

Για «πυροτέχνημα» που υπουργού Εσωτερικών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας επί της ουσίας το νέο σχέδιο νόμου και καταθέτει τη δική του τροπολογία, υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζει χωρίς περιορισμούς την συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρας Τζάκρη. Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η κ. Τζάκρη έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς», τονίζοντας ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει, παρά το γεγονός ότι κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων πριν ενάμιση χρόνο, είχε ταχθεί υπέρ περιορισμών.

Απαντώντας, ο κ. Βορίδης και η κυρία Πελώνη προανήγγειλαν ότι άμεσα θα κατατεθεί τροπολογία για άρση των περιορισμών.

Εν τω μεταξύ, θετικό απέναντι στη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, ασκώντας παράλληλα κριτική προς το Μαξίμου, δήλωσε το ΚΙΝΑΛ.

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω δήλωσης Κατρούγκαλου – Τζάκρη – Ζαχαριάδη:

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

  1. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
  1. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».

Αν σου άρεσε κάνε