Συμβολικό ταξίδι Μητσοτάκη στη Λιβύη για αλλαγή σελίδας στις διπλωματικές σχέσεις
Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερα διπλωματική σημασία και γίνεται αφότου η Ελλάδα έχει «κλείσει» κρίσιμα ζητήματα, όπως η υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επιστρέφοντας δυναμικά στην περιοχή της Μεσογείου
Ένα ταξίδι με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και πολιτική και διπλωματική ουσία, πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, φτάνει το μεσημέρι στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του, Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται με φόντο το ψευδομνημόνιο που υπέγραψαν πριν από μήνες η Άγκυρα με την μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, γεγονός που είχε πυροδοτήσει την ένταση στην Μεσόγειο, συνολικά.
Τώρα, η Ελλάδα κάνει μια δυναμική επιστροφή στην περιοχή, έχοντας προηγουμένως «κλείσει» κρίσιμα ζητήματα, όπως η υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και την Ιταλία. Παράλληλα, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για μια ακόμη καλύτερη περίοδο στις σχέσεις της με τη Ουάσιγκτον, ενώ ήδη η διακυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του χθες, μετά από το τέλος της τριμερούς Ελλάδος - Σερβίας - Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, τόνισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη έχει ξεχωριστή σημασία. «Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Επεσήμανε δε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι». Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ».
Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου.
Οι υπουργοί Νίκολα Σελάκοβιτς, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης εξέτασαν τις προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το μεταναστευτικό. Συμφωνήθηκε η τριμερής αυτή να αποτελέσει μόνιμο σχήμα συνεργασίας που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.