Τα self tests «ξεκλειδώνουν» λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου και σχολεία στις 12 Απριλίου
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή, έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων - «Βαρόμετρο» η κόπωση των πολιτών - «Κλειδί» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για επιστροφή στην ανάκαμψη
Σε μία συνολική επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας μετά από ένα χρόνο κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, επενδύει η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας τα άμεσα βήματά της προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται ήδη η νέα λειτουργία του λιανεμπορίου και των σχολείων, ο στόχος για «Πάσχα στο χωριό» παραμένει, ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει και τους βραχυπρόθεσμους στόχους για την ανάπτυξη μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των μέτρων, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Τετάρτη στην έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και το πιθανότερο σενάριο είναι την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει το λιανεμπόριο και στις 12 Απριλίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας και αφού έχουν φτάσει στα φαρμακεία τα self tests.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο συνδυασμός της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα με τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης μπορούν να οδηγήσουν από φέτος την ελληνική οικονομία σε θετικό πρόσημο.
Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής, που θα ακολουθήσει και τα πεδία, όπου θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από την ΕΕ. Όπως είπε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160 και είναι δράσεις που αφορούν έργα, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες». Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό. Σε αυτά εάν προστεθεί η μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ως προς την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown. Γι’ αυτό και πολλοί υπουργοί, όπως είναι οι κ.κ. Γεωργιάδης και Κεραμέως εισηγούνται δημόσια τη χαλάρωση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες (της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ), οι κρίσεις είναι μοιρασμένες σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το 47% κρίνει θετικά τις κινήσεις, ενώ ένα ακόμη 47% εκφράζει αντίθετη άποψη. Επίσης, σημαντικά ανοδικά κινούνται τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν σήμερα ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Το συντριπτικό 82% δηλώνει ξεκάθαρα «ναι» και από αυτό το 62% λέει ότι θα το κάνει το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 35% των ερωτηθέντων ζητεί την άμεση χαλάρωση των μέτρων, το 35% τάσσεται υπέρ μιας μικρής παράτασης και επανεξέταση αργότερα και μόλις το 17% λέει ότι πρέπει να υπάρξει παράταση των περιορισμών για όσο χρειαστεί.
Επίσης, το 42% θεωρεί ότι πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα καταστήματα, το 30% τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Στους πολιτικούς δείκτες ο κ. Μητσοτάκης παραμένει πρώτος ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός με ποσοστό 43% και ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με 27%. Στην πρόθεση ψήφου, η εικόνα είναι αμετάβλητη με τη ΝΔ να προηγείται με 37% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 25%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 7% , ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% , η Ελληνική Λύση με 4,5% και το «Μέρα 25» με 3%.