«Λευκός καπνός» για το επίμαχο αιγυπτιακό οικόπεδο
«Λευκός καπνός» βγήκε από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, καθώς λύθηκε το ζήτημα του επίμαχου οικοπέδου, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία.
Συγκεκριμένα, το αίτημα της Αθήνας έγινε αποδεκτό, με τους Αιγύπτιους να δεσμεύονται για την επαναχάραξη του Οικοπέδου 18 της Αιγυπτιακής ΑΟΖ ώστε αυτό να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό.
Η Αιγυπτιακή πλευρά αποδέχθηκε την αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του Οικοπέδου, που αρχικά είχε σχεδιαστεί νότια από την οριογραμμή, που η Τουρκία ορίζει ως δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η συμφωνία αφορά την αναπροσαρμογή των ορίων του Οικοπέδου 18 μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, όπου τελειώνει η τμηματική οριοθέτηση που έχει συνομολογηθεί με την Αθήνα από τον περασμένο Αύγουστο.
Επί του ζητήματος τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά» τις προηγούμενες ημέρες, ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αλλά και ου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα επισήμων του Παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του μια ευρεία ατζέντα θεμάτων σχετικά με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας Μαρτίου, την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, καθώς και την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε στενότατη, διαρκή και ειλικρινή.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις:
«Σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.
«Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ' ουσίαν έχει επιλυθεί.
Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να συναντήσω τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit), με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα - παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του».
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Κύπρο αναμένοντας, όπως είπε, τον Κύπριο ομόλογό του στην Αθήνα, συνεχίζοντας τη διαρκή και στενή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας «εν όψει των μεγάλων προκλήσεων με την ελπίδα πάντα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα».