Κρούσματα και κλίνες τα «κλειδιά» για τη χαλάρωση του lockdown
Την αισιόδοξη - με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που ισχύουν σήμερα - εκτίμηση ότι εντός του Μαρτίου η χώρα θα κάνει βήματα προς την κανονικότητα, εκφράζουν ευθέως πλέον κυβερνητικά στελέχη, παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Σύμφωνα με αυτό, στις 22 Μαρτίου θα ανοίξει και πάλι το λιανεμπόριο, ενώ ταυτόχρονα θα επιστρέψει η δια ζώσης εκπαίδευση, ξεκινώντας από τα γυμνάσια και τα λύκεια που έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εστίαση, μόνον όμως στους εξωτερικούς χώρους. «Προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα», είπε η κυρία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες το μεσημέρι.
«Τον Απρίλιο ελπίζουμε να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και από τον Μάιο σταδιακά ο τουρισμός», πρόσθεσε η ίδια.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι προφανώς να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και συγκεκριμένα δύο στοιχεία:
-Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων
-Ο αριθμός των κενών κλινών (απλών και ΜΕΘ) στα νοσοκομεία των λεγόμενων «κόκκινων» περιοχών
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί, τα κρούσματα θα μειωθούν προς το τέλος του μήνα και εφόσον σταθεροποιηθούν κοντά στα 1.000, τότε θα μπορέσουν να γίνουν τα βήματα που έχουν σχεδιάσει. Το δεύτερο είναι, ωστόσο, πιο σύνθετο, καθώς η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είναι η πίεση προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή η περαιτέρω εμπλοκή του. Ήδη, το «χαρτί» της επίταξης ιδιωτικών νοσοκομείων είναι πάνω στο τραπέζι και εφόσον δεν πετύχουν οι συνεννοήσεις του υπουργείου Υγείας με τους κλινικάρχες, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η επιβολή αυτού του μέτρου. Μέχρι στιγμής ιδιωτικά νοσοκομεία παραλαμβάνουν γενικά περιστατικά, όχι όμως με τον ρυθμό που η πολιτεία θα ήθελε.
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το εάν, πότε και το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, θα ληφθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και αφού μελετηθούν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να «τρέξει», αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί στην οικονομία η κατάσταση του lockdown, αλλά δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία, εάν προηγουμένως δεν έχει το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες.