Κ. Μητσοτάκης: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας
Ιδιαίτερη για δύο λόγους χαρακτηρίζει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο που υπογράφει μαζί με άλλους εννιά Ευρωπαίους ηγέτες με αφορμή την σημερινή ημέρα.
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται πως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι σημαντική αφενός γιατί συμπληρώνονται ακριβώς 110 χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφετέρου γιατί βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα σημαντικό σημείο καμπής στο οποίο μας έφερε η υγειονομική κρίση.
«Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία μας, και επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία. Πλήρωσαν υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών αυξήθηκαν, οι γυναίκες επωμίστηκαν μεγαλύτερο μερίδιο των υποχρεώσεων στο σπίτι και τα μηνιαία στοιχεία της Eurostat για την ανεργία δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες αυξήθηκε από 6,2 σε 7,1% τον Δεκέμβριο του 2020, η αύξηση όσον αφορά τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη, από 6,7 σε 7,9%», εξηγούν οι ηγέτες τονίζοντας πως τα επόμενα χρόνια απαιτείται μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση που θα αφήνει να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα, περιλαμβανομένων των δεξιοτήτων των γυναικών.
Αναφέροντας έπειτα τρεις τρόπους με τους οποίους θα ανοικοδομηθεί αυτό το μέλλον, οι ηγέτες αναφέρουν πως
- Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα, για έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήσαμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
- Η ισότητα των φύλων και, γενικότερα, η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικοί μοχλοί για την ανανέωση των οικονομιών μετά την πανδημία. Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, οι προσπάθειές μας για ανάκαμψη θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες.
- Ως Ευρώπη πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή απάντησή της στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για κορίτσια και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, καθώς και την υποστήριξη κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία.