Επιστροφή στο lockdown Μαρτίου 2020 ένα χρόνο μετά
Για μία ιδιαίτερα δύσκολη «εξίσωση» κάνουν λόγο οι επιδημιολόγοι όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το στάδιο του τρίτου κύματος, που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, τη στιγμή που το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά και η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης έχει πλέον ενταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Η σημερινή εικόνα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ αποτυπώνει ένα διπλό άλμα τόσο ως προς τις νέες ημερήσιες μολύνσεις όσο και ως προς την αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ, γεγονός που οδηγεί στη λήψη σκληρότερων περιοριστικών μέτρων.
Η Αττική «βράζει» με 1.159 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι πάνω από τις 310 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα πέρα από το λεκανοπέδιο η επιδημιολογική εικόνα έχει «κοκκινίσει» επικίνδυνα σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Τρίτης, αύριο ο υπουργός Υγείας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση αναμένεται να ανακοινώσει νέα έκτακτα μέτρα, ταυτόχρονα με το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Το πρωί της Τετάρτης στις 10 συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ως προς τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, ενώ το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στον απόηχο των σημερινών κρουσμάτων.
Αύριο οι εισηγήσεις θα βρεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση όλων των μελών της Επιτροπής, με το σενάριο ενός πανελλαδικού lockdown διάρκειας έως την Καθαρά Δευτέρα, ανάλογου με εκείνο του πρώτου κύματος, σχεδόν ένα χρόνο πριν, του Μαρτίου του 2020, να κερδίζει έδαφος.
Πληροφορίες από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, τις οποίες είχε μεταδώσει το «Xrimaonline.gr», ανέφεραν πως η πιο «σκληροπυρηνική» ομάδα της Επιτροπής είχε προκρίνει τη λύση αυτή ως την πλέον αποτελεσματική, προκειμένου να τελειώνουμε μία και καλή με το τρίτο κύμα, που σαρώνει τη χώρα και «πληγώνει» την πρωτεύουσα.
Κωδικός 6 και απαγόρευση κυκλοφορίας
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η αυστηροποίηση ως προς τις μετακινήσεις των πολιτών στην Αττική, ειδικά όσον αφορά την αποστολή του κωδικού 6 στο 13033.
Καθώς παρατηρείται κατάχρηση του εν λόγω κωδικού, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει η άθληση με κωδικό 6 να γίνεται μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή η μετακίνηση με τον ίδιο κωδικό να μπορεί να γίνεται χωρίς τη δυνατότητα χρήσης αυτοκινήτου.
Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν καμπανάκι για σημαντική διασπορά στους χώρους εργασίας, προκρίνοντας την αυστηροποίηση των ελέγχων στις εταιρείες, αλλά και την αυστηοποίηση των ελέγχων σε ευρύτερο επίπεδο.
Τέλος, όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το «Xrimaonline.gr», μέλη της επιτροπής έχουν εκφράσει την ένστασή τους σχετικά με τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς σημειώνεται συνωστισμός τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, παραλίες, όσο και σε εσωτερικούς, όπως στα σούπερ μάρκετ. Για το λόγο αυτό μέρος των επιδημιολόγων συστήνει την άρση του μέτρου.
Συνεπώς, στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η λύση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 05.00 τα ξημερώματα για κάθε ημέρα.
Επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Αξίζει να επισημανθεί πως νέα μέτρα ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών για μεταφορά ασθενών που δεν νοσούν από Covid, αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδίως για την Αττική, όπου το lockdown δεν έχει ακόμη αποδώσει.
Ήδη νωρίτερα την Τρίτη, ανακοινώθηκε πως με απόφαση του υπουργείου Υγείας το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ για τις ίδιες ανάγκες φαίνεται να προορίζεται και το Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.
Μάλιστα, τις επόμενες κιόλας ώρες πρόκειται να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας προς άλλα νοσοκομεία.
Πιο συγκεκριμένα, το ΝΙΜΤΣ και το Ερρίκος Ντυνάν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το βάρος της νοσηλείας των μη- Covid ασθενών, προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Επανεκκίνηση με «έξυπνα μέτρα»
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκκίνηση αγοράς και εκπαίδευσης με «έξυπνα μέτρα», δείχνοντας σε «άνοιγμα» από τις 16 Μαρτίου.
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά» - είπε χαρακτηριστικά «ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.