Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Βορίδη για την τηλεργασία στο Δημόσιο
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, επιχειρεί να ρυθμίσει προβλήματα στον τομέα εργασίας που προέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας και τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζόμενων, την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την απρόσκοπτη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.
Το υπουργείο εσωτερικών στοχεύει στην θεσμοθέτηση ενός ενιαίου -για όλους τους φορείς- τρόπου οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας βάσει κοινών αρχών, μεθόδων οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας, κανόνων προστασίας δεδομένων και τήρησης απορρήτου.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
· Ενίσχυση παραγωγικότητας (αύξηση όγκου/ποιότητας παρεχόμενης εργασίας, αύξηση συγκέντρωσης, περιβάλλον χωρίς θόρυβο κλπ).
· Ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
· Διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ).
· Ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής (work-life balance), λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.
· Προσέλκυση στελεχών
· Εξοικονόμηση πόρων (μείωση λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων)
· Αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, προστασία περιβάλλοντος κλπ).
· Αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης (πχ covid-19)
· Αξιολόγηση της απόδοσης προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας(παραδοτέα)
· Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα