Οι σκέψεις Μητσοτάκη για το lockdown και τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα
Με το βλέμμα στραμμένο στην δυναμικότητα των νοσοκομείων της χώρας και ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές, βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους στο μέτωπο με την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, η επιτροπή των λοιμοξιολόγων στην σημερινή συνεδρίαση της θα κληθεί να αποφασίσει την αυστηροποίηση των μέτρων σε σειρά περιοχών.
Θεωρείται βέβαιη η επιβολή ενός «σκληρού» lockdown στο νομό Αχαΐας συνολικά, στο Ρέθυμνο και στην Εύβοια, ενώ στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων μπαίνει και η Ηλεία.
Σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη, η εικόνα παραμένει - ως προς τα επιδημιολογικά στοιχεία - ανησυχητική και δεν αποκλείεται από σήμερα και η κεντρική Μακεδονία να ακολουθήσει τον... δρόμο της Αττικής.
Ωστόσο στο εσωτερικό της επιτροπής, υπάρχουν και φωνές που ζητούν να δοθεί λίγος χρόνος ακόμη προκειμένου να ληφθούν «σκληρές» αποφάσεις.
Ο κ. Κικίλιας, που μετέβη χθες στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας αναγνώρισε ότι το σύστημα της υγείας βρίσκεται ξανά υπό πίεση στην πόλη, αλλά απέφυγε να προκαταλάβει τις αποφάσεις της επιτροπής .
Στην Αττική, τα αποτελέσματα των αποφάσεων που ελήφθησαν την Τετάρτη θα φανούν στα τέλη του μήνα αν και πολλά στελέχη της κυβέρνησης, εκτιμούν πως θα χρειαστεί παράταση του αυστηρού lockdown τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη προκειμένου να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Καθημερινά ο υπουργός Υγείας λαμβάνει στοιχεία από τα νοσοκομεία όλης της χώρας και έχει καθαρή εικόνα για τον αριθμο των κενών κλινών (απλές και ΜΕΘ) και βάση αυτών θα ληφθούν οι αποφάσεις .
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μια προσεκτική τακτική το επόμενο δίμηνο και δεν θα διστάσει να παρατείνει τα σκληρά μέτρα, έως ότου επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει από τα τέλη Μαρτίου και θα κορυφωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, όποτε θα «τρέχουν» παράλληλα οι εμβολιασμοί πολλών ηλικιακών κατηγοριών.
Καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική των εμβολιασμών θα παίξει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα περάσει στις 15 Φεβρουαρίου από την ευρωπαϊκή εποτροπη.
Εφ' όσον εγκριθεί η διάθεση θα αρχίσει αμέσως και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της χώρας μας θα χορηγείται και από τα φαρμακεία, κάτι που σημαίνει ότι οι ρυθμοί θα αυξηθούν γεωμετρικά.
Εφ' όσον όλες οι προβλέψεις - εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης με την πανδημία .