Πέτσας: Άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου στους ΟΤΑ
«Στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε το νέο περίγραμμα του εκλογικού νόμου και θα προχωρήσουμε τάχιστα στην αλλαγή του νόμου, προκειμένου να καταργηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Σκουρλέτη να οδηγήσει τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία.
Άρα, εμείς θα αποκαταστήσουμε την κυβερνησιμότητα προς όφελος της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τελικά βοηθούν την καθημερινότητα του πολίτη».
Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Λάρισα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, με τον οποίο συζητήσαν τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων προκειμένου ο πολίτης να μη χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Θα προχωρήσουμε γρήγορα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ιδίως μεταξύ Αποκεντρωμένης και Περιφέρειας».
Αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις περιφέρειες σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όπως είπε, «συζητήθηκε η δυνατότητα την οποία ζητούν οι περιφέρειες να έχουν ένα μερίδιο από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ιδίως για θέματα που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και όχι καθαρά τοπικού όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα «για όλα εκείνα που θα πρέπει να συνθέτουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση των ΚΑΠ», τονίζοντας πως είναι κατανοητό σε όλους «ότι μετά την υπερδεκαετή κρίση συρρικνώθηκαν πόροι παντού, λόγω της αναγκαίας λιτότητας».
Τέλος, ο κ. Πέτσας μίλησε και για την περίπτωση της Καρδίτσας, αναφορικά με τα προβλήματα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της κακοκαιρίας, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένο το μοντέλο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία.
«Ένα τρίτο ζήτημα, πολύ σημαντικό, έχει να κάνει με τη θεσμοθέτηση του επιτυχημένου παραδείγματος της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα. Πραγματικά, ήταν ένα μοντέλο γρήγορο, που έφερε αποτέλεσμα στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει το ελληνικό κράτος. Αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να θεσμοποιηθεί, ώστε να έχουμε γρήγορες αντιδράσεις σε παρόμοια φαινόμενα που, δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα συνεχίσουν να υπάρχουν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.