Ανδρουλάκης στο Xrimaonline: Να υπάρξει διαφάνεια στην κατανομή των εμβολίων από την ΕΕ
Συνέντευξη στην Σοφία Μπερετάνου
Ανήσυχος για το θέμα της διαφάνειας ως προς την κατανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού Covid-19 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών στην Ελλάδα που έχει θέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο xrimaonline.gr.
Ο κ. Ανδρουλάκης ασκεί κριτική στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορονοϊού Covid-19, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην ΕΕ για το πρόγραμμα εμβολιασμών και κάνοντας λόγο για «παραφωνίες, όπως ήταν η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε παράλληλες συμφωνίες προμήθειας 50 εκατ. δόσεων, την ώρα μάλιστα που κατείχε και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακόμα, ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως για την Ελλάδα πως μέχρι τώρα ρυθμός των εμβολιασμών φαίνεται να παραμένει αρκετά χαμηλότερος από το στόχο.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τοποθετείται για το εάν η νέα συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα για το εμπόριο θέτει κινδύνους για τις σχέσεις των Βρυξελλών με τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας πως αναμένει βελτίωση στις ευρωαμερικανικές σχέσεις.
Εξάλλου, ο κ. Ανδρουλάκης ασκεί κριτική στην κυβένηση της ΝΔ για τα μέτρα που έχει λάβει αναφορικά με την αγορά και την επαναλειτουργία των καταστημάτων, καλώντας την Αθήνα να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην Σοφία Μπερετάνου:
Οι πρώτες μέρες του νέου έτους ξεκίνησαν αισιόδοξα με τους πρώτους εμβολιασμούς στην χώρα μας κατά της covid 19 , ωστόσο όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ήδη Η Γαλλία μπαίνει σε αυστηρότερο lockdown, μετα τα κρούσματα στην Μασσαλία, την ακολουθεί και η Γερμανία. Υπάρχουν φωνές που κατηγορούν την Ευρωπαϊκή ένωση και ειδικά την πρόεδρο Ουρσούλα Φον Ντερ Λάιεν για αναβλητικότητά στις συμβάσεις των εμβολίων, Ποια είναι η γνώμη σας και πως κρίνετε την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα; Πόσο θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση την οικονομία;
Αδιαμφισβήτητα, η έναρξη των εμβολιασμών αποτελεί πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο γεγονός. Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και απαιτείται προσοχή. Ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος παραμονεύει, και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας της αγέλης μέσω του εμβολιασμού, όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καθώς ήταν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να γνωρίζει εξαρχής ποιο εμβόλιο θα λάμβανε πρώτο την πολυπόθητη έγκριση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε μία στρατηγική καταμερισμού του ρίσκου και υπέγραψε συμφωνίες με πολλές εταιρείες. Έτσι, χάρη σε αυτές τις συμφωνίες έχουμε ήδη εξασφαλίσει 760 εκατομμύρια δόσεις, αριθμός ικανός για να καλύψει 380 εκατομμύρια πολιτών. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός των δόσεων έχει εξασφαλιστεί από τα εμβόλια που ήδη διατίθενται, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμο επιπλέον και το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Στη διαδικασία αυτή όμως της κοινής προμήθειας εμβολίων εκ μέρους της ΕΕ, υπήρχαν για ακόμα μια φορά ηχηρές παραφωνίες, όπως ήταν η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε παράλληλες συμφωνίες προμήθειας 50 εκατ. δόσεων, την ώρα μάλιστα που κατείχε και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τουλάχιστον οι δόσεις αυτές θα παραδοθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί και διατεθεί η κοινή Ευρωπαϊκή παραγγελία. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της διαφάνειας στην κατανομή των εμβολίων ανά κράτος-μέλος και για τον λόγο αυτό απηύθυνα ερώτηση προς την Επιτροπή με σκοπό να δημοσιοποιηθεί όχι μόνο ο ακριβής αριθμός εμβολίων που θα λάβει κάθε χώρα, αλλά και η εταιρεία από την οποία θα τους διατεθούν.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όμως, παρά τις εξαγγελίες, ο μέχρι τώρα ρυθμός των εμβολιασμών φαίνεται να παραμένει αρκετά χαμηλότερος από το στόχο. Μένει να δούμε αν μετά την εμφανή αδυναμία μετατροπής των Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, θα καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο όγκο των εμβολιασμών, ιδιαίτερα μετά την έγκριση και των νέων εμβολίων που θα προστίθενται διαδοχικά στο οπλοστάσιό μας. Η εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού των εμβολιασμών, αποτελεί ύψιστης σημασίας εγχείρημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από το σύνολο των κρατών. Μόνο με την εμβολιαστική κάλυψη ικανού αριθμού πολιτών θα μπορέσει να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και αφενός να επανέλθει η οικονομία σε μια νέα κανονικότητα, αφετέρου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού, έχοντας τον εμβολιασμό ως δικλείδα ασφαλείας της δημόσιας υγείας.
Πριν από λίγες ημέρες η Γερμανία προώθησε επενδυτική διμερή συμφωνία Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία; Υπάρχει φόβος αποξένωσης του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα στο Καπιτώλιο που λειτούργησαν ως επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων
Η επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας ολοκληρώνει ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για τις σχέσεις της χώρας με τη Δύση. Η Συμφωνία αυτή, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, αναμένεται να βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στην Κινεζική αγορά. Όμως, επειδή ως ΕΕ δεν είναι δυνατόν να συνάπτουμε συμφωνίες, αξιολογώντας τες με μόνο κριτήριο το οικονομικό αποτύπωμά τους, στη Συμφωνία περιλαμβάνονται σημαντικές δεσμεύσεις από πλευράς Κίνας. Ρήτρες για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού, για τη συμμόρφωση με κανόνες για την εργασία -ιδίως προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της εξαναγκασμένης εργασίας- και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία προς αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εξεταστούν από πλευράς μας όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε για την κύρωση της Συμφωνίας.
Κατά τη γνώμη μου, δεν θεωρώ πως η συμφωνία αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα που συνέβησαν στο Καπιτώλιο, δείχνουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο άκρατος, διχαστικός λαϊκισμός και η συνωμοσιολογία, ακόμα και στις ΗΠΑ. Μπορεί ο Τραμπ να αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες, η κουλτούρα όμως που εξέφραζε, παραμένει δυστυχώς βαθιά ριζωμένη και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε, τόσο σε διεθνές επίπεδο με την υπονόμευση της παγκόσμιας συνεργασίας αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Είστε ένας έμπειρος ευρωβουλευτής του Κιναλ, Στην τελευταία σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα περίμενε πραγματικές κυρώσεις απέναντι στην έντονη τουρκική προκλητικότητα, τελικά δεν έλαβε τις αναμενόμενες. Πώς κρίνετε την στάση της ΕΕ αλλά και τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης; Είστε αισιόδοξος με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας;
Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ξεκάθαρη στρατηγική και ρεαλισμό, μακριά από τακτικές του «βλέποντας και κάνοντας», που δυστυχώς ακολουθεί μέχρι και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα πρόσφατα λάθη που έγιναν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όπου η χώρα μας σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, με συνέπεια την απώλεια του μομέντουμ του Οκτωβρίου. Εξάλλου, το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση με τη γείτονα χώρα, είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών βάσει ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με ενδεχόμενη παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα.
Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να ετοιμάζει από τώρα το έδαφος για τη Σύνοδο του Μαρτίου όπου θα τεθεί το θέμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η νέα ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας η οποία πρέπει να προκύψει κατόπιν ολιστικής αξιολόγησης της γείτονος χώρας, αναμένουμε επιπλέον να επανεξετάζει και να ρυθμίζει εκ νέου τη συμφωνία για το προσφυγικό, θεματική με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας η οποία θα πρέπει να πιέσει ώστε να είναι ισορροπημένη και εφαρμόσιμη. Μαζί με το καρότο της αναβάθμισης οικονομικής συνεργασίας, θα πρέπει να περιλαμβάνεται ξεκάθαρα και το μαστίγιο των αυτοματοποιημένων κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της γείτονος, ή κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών. Η διπλωματία μας οφείλει να παίξει ειδικό ρόλο στην όλη διαδικασία και να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση, ώστε το αποτέλεσμα της διαδικασίας να εξασφαλίζει εξολοκλήρου τις ελληνικές θέσεις και να προστατεύει απόλυτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Βλέπουμε το λιανεμπόριο να κάνει κάποια βήματα προς το άνοιγμα με όρους τη νέα χρονιά, πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από πλευράς κυβέρνησης αρκούν;
Το λιανεμπόριο, αλλά και το σύνολο της οικονομίας πλήττονται δυστυχώς από την πανδημία, αλλά και από την απουσία στρατηγικής της κυβέρνησης. Την ίδια ημέρα που ο αρμόδιος Υπουργός παρουσίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα άνοιγε σταδιακά η οικονομία και θα επαναλειτουργούσε το λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε νέα αυστηρά μέτρα ολικού κλεισίματος της αγοράς δεκαπέντε ημερών. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν την προχειρότητα διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να αξιοποιήσει περισσότερο το Ευρωπαϊκό Ταμείο SURE, ύψους 100 δισ. ευρώ γι τη στήριξη των εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και ανέργων που δημιούργησε η Ένωση στην αρχή της κρίσης. Η Ελλάδα σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε, θα λάβει συνολικά 2.7 δισ. ευρώ, ενώ χώρες με παρόμοιο πληθυσμό όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία θα λάβουν 7.8 δισ. και 5.9 δισ. αντίστοιχα. Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί είναι περιορισμένα. Για αυτό το λόγο έχουμε προτείνει μέτρα που απαντούν στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση, όπως είναι η μετατροπή σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή του 70% του ποσού που έχουν λάβει κατά αναλογία της μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Επίσης, όσον αφορά τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών από πλευράς επιχειρήσεων, μια δέσμη μέτρων που θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν σε αυτές, θα ήταν η ρύθμιση σε 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών τους σε δημόσιο και ταμεία, με επιπλέον 30% κούρεμα και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων για τους συνεπείς.
Παράλληλα, πρέπει να προβλεφθεί ένα σχήμα ομαλής επιστροφής στην εργασία με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανό κύμα μαζικών απολύσεων, με παράλληλη φυσικά δέσμευση τήρησης των συμβάσεων και των θέσεων εργασίας. Όλα αυτά, δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται σαν άσσοι στο μανίκι τυχόν προεκλογικών σχεδιασμών. Η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει αποτελεσματικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό όλων είναι, η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να δεσμευτεί στην εξασφάλιση της τήρησης των μέτρων από όλους. Γιατί, δεν αρκεί να λαμβάνονται μέτρα τα οποία στη συνέχεια θα παραβιάζονται κατά το δοκούν από κάποιους πολίτες, καταστηματάρχες και λοιπούς, καθώς κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο συνολικά την προσπάθεια και πλήττει δυσανάλογα τους ευσυνείδητους.