Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη: Διερευνητικές μόνο για τις ΑΟΖ
Σαφές μήνυμα πως οι διερευνητικές επαφές θα έχουν αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα.
Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Μελβούτ Τσαβούσογλου, που μίλησε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις σε νέες δηλώσεις του, νωρίτερα τη Δευτέρα.
«Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, στη βάση των αποφάσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία», προσθέτοντας ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.
Στήριξη Κόστα σε Ελλάδα και Κύπρο
Τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα. «Έχουμε εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία κρατών-μελών, τίθεται σε αμφισβήτηση και η κυριαρχία ολόκληρης της ΕΕ», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανέφερε ότι είχε επαφές, όπως αυτή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επαφές με την τουρκική πλευρά είχε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Αυτό που εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι εφικτό εν τέλει, να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εν τέλει να φτάσουμε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που συζητήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».
Προκλήσεις ενόψει
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, ζήτημα όλης της ηπείρου, αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών.
«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος» ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα.
«Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες», τόνισε.
Μήνυμα στην ΕΕ και για το μεταναστευτικό
Για τη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, λόγω και της προσπάθειας της χώρας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. «Απαιτείται πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.
Νωρίτερα, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες χωρών που για γεωγραφικούς λόγους είναι πιο κοντά στα σημεία μεταναστευτικών πιέσεων», τόνισε.
Μάλιστα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή που η χώρα του υποδέχθηκε πρόσωπα, με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, ενώ υπενθύμισε ότι η ακτοφυλακή της Πορτογαλίας έχει διασώσει 7.000 άτομα που έφτασαν στην Ευρώπη. «Η προσπάθεια είναι συνολική, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν συνολικά στην Ευρώπη κι όχι στις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε αλληλεγγύη στον συγκεκριμένο τομέα, ανέφερε, θέτοντας το Σύμφωνο Μετανάστευσης στο επίκεντρο της πορτογαλικής προεδρίας. «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το ζήτημα του συμφώνου Μετανάστευσης που έχει παρουσιάσει η ΕΕ και που οι 27 έχουν διαφορετικές θέσεις», είπε.
Παράλληλα, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε ώστε όσο πιο δυνατόν πιο γρήγορα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης της Ευρώπης», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κόστα, οι προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας είναι η επιτάχυνση της ανάκαμψης της ΕΕ, η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και τη διασφάλιση της αυτονομίας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συζήτησαν το θέμα του εμβολιασμού, που αποτελεί κλειδί για να ανακάμψει η Ευρώπη.