Κυβέρνηση: «Γύρισε» στον Ντομπρόφσκις το «μπαλάκι» για την υπερφορολόγηση
Τον σάλο, που έχει προκληθεί από τη διευκρίνιση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ήρθε να ενισχύσει και η απάντηση της ΕΕ στον Νίκο Χουντή ότι η κυβέρνηση επέλεξε την κατάργηση τεσσάρων κοινωνικών επιδομάτων, οικογενειακών, φοιτητικών, αναπηρίας, στέγασης.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα με το «success story» της ανάπτυξης, χαρακτήρισε «Επικοινωνιακού τύπου» τους ισχυρισμούς του Ντομπρόφσκις.
«Όλοι γνωρίζουμε, πώς συντάσσονται τα μνημόνια», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.
«Είμαστε στο τέλος της προσπάθειας», σημείωσε.
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η απόδοση των ευθυνών, για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, θα «κριθεί και θα αξιολογηθεί στην ώρα του».
Χαρακτήρισε δε τις Σκουριές «παράδειγμα προς αποφυγήν σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις», τονίζοντας ότι το θέμα θα πάει σε διαιτησία, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».
Τι δήλωσε ο Ντομπρόφσκις
Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ , τόνισε ότι η υπερφορολόγηση ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο κυρίαρχο στοιχείο του μείγματος πολιτικής του τρίτου μνημονίου, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν «επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων».
Ο ίδιος ακύρωσε δε το «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «πρόωρη» και επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Ντομπρόφσκις σημείωσε ότι για την ολοκλήρωση της πρέπει να υλοποιηθούν 95 προαπαιτούμενα και πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά αφορούν την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί.
Όσον αφορά στην άποψη για την «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ευθέως ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη και ότι το μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αφορά στους στόχους των δύο επόμενων προϋπολογισμών, οι οποίοι θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.
Τα «καρφιά» και τα για τα επιδόματα
Η περικοπή των τεσσάρων τεσσάρων κοινωνικών επιδομάτων (οικογενειακών, φοιτητικών, αναπηρίας, στέγασης και άλλων) αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, δήλωσε η Επίτροπος Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαριάν Τίσεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, ενώ έχει προηγηθεί δε η διευκρίνιση του Βάλντις Ντομπρόφσκις ότι η υπερφορολόγηση ήταν επιλογή της Αθήνας.
Η Ευρωπαία αξιωματούχος σημείωσε πως η περικοπή των επιδομάτων «έχει έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».
Όπως αναφέρει η ΛΑΕ σε σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για προάγγελο των νέων περικοπών που έρχονται τώρα, με την τρίτη αξιολόγηση, σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές».
Επίσης, σημειώνεται ότι «στην απάντηση της Κομισιόν φαίνεται με σαφήνεια, ότι έχει επικρατήσει πλήρως η μνημονιακή λογική, δηλαδή η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, γεγονός που θα προκαλέσει ανατροπές με την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, αναπηρίας, φοιτητικών βοηθημάτων, παροχών στέγασης κλπ., αλλά και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων».
Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής αναφερόταν στην πρόσφατη κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που αφορούσαν τη στήριξη φτωχών και απροστάτευτων παιδιών αλλά και στήριξη νεοεισερχόμενων νέων στην αγορά εργασίας και ζητούσε την ανάκληση αυτών των αποφάσεων.
Στην απάντησή της, η κ. Τίσεν, αφού ξεκαθάρισε ότι, «οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν, επιλέχθηκαν από τις Ελληνικές αρχές, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές οικογενειακές παροχές, καθώς και με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα», τόνισε ότι, «η κατάργηση αυτών των ειδικών παροχών αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων … που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».
Τέλος, η Ευρωπαία αξιωματούχος αναφερόμενη για την περικοπή του επιδόματοςγια τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους έως 29 ετών σε περίπτωση απόλυσής τους, το αιτιολόγησε λέγοντας ότι, «εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».