Διάταξη στη Βουλή για «μπλόκο» στις άδειες του Κουφοντίνα
Τη διάταξη της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των όρων αδείας που λαμβάνουν οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές, «φωτογραφίζοντας» τον ισοβίτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπερσπίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας επί της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης.
«Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ασφάλεια, και για τους κρατούμενους και για τους υπαλλήλους που δοκιμάζονται καθημερινά, το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων τους και το ζήτημα της επανένταξής τους στην κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις αποδράσεις από τις αγροτικές φυλακές.
«Από το 2015 μέχρι το 2019, υπήρξαν 24 αποδράσεις μόνο από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Συνολικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγιναν 200 αποδράσεις από φυλακές. Το ζήτημα των αποδράσεων, ιδιαίτερα από τις αγροτικές φυλακές, είναι κρίσιμο. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα πηγαίνουν και ποιοι θα υπηρετούν εκεί ώστε το σωφρονιστικό σύστημα να λειτουργεί με ασφάλεια, με προστασία των δικαιωμάτων, με τα πλεονεκτήματα που έχει κάποιος εργαζόμενος στις αγροτικές φυλακές», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε στην κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι ιδεοληπτικό κατά του νόμου Παρασκευόπουλου. «Άκουσα περί ιδεοληπτικού και ακραίου νομοσχεδίου, που θέλει να καταργήσει το νομοσχέδιο του κ. Παρασκευόπουλου. Σας παραπέμπω στα αποτελέσματα του νομοσχεδίου του κ. Παρασκευόπουλου το οποίο απελευθέρωσε περίπου 4000 ανθρώπους μέσα σε λίγες εβδομάδες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και νομίζω ότι αυτό ήταν μια καθολική ομολογία αποτυχίας», είπε ο υπουργός.
«Στο νομοσχέδιο δεν τίθενται θέματα διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων και αναιτιολόγητων αντιπαραθέσεων», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία περιμένει όλοι να συμβάλλουν, με καλή πίστη και με τις προτάσεις τους, για τη διαμόρφωση ενός νέου αποτελεσματικού πλαισίου για την σωφρονιστική πολιτική. Ιδίως για το σκέλος του νομοσχεδίου με τις διατάξεις σωφρονιστικής πολιτικής, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι επιχειρείται η θεσμοθέτηση ενός πιο σύγχρονου πλαισίου που στοχεύει στην τήρηση της νομιμότητας, στην ασφάλεια της κοινωνίας, των κρατουμένων και στον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά καταγγέλλει με το νομοσχέδιο «ο πετυχημένος θεσμός της άδειας μπαίνει στο στόχαστρο, όπως και οι αγροτικές φυλακές, οι οποίες θα παραμένουν άδειες την ίδια ώρα, που οι κλειστές θα στενάζουν από υπερπληθυσμό». Νωρίτερα σήμερα ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «μειώνονται οι ημέρες της άδειας, δυσκολεύουν κατά πολύ οι προϋποθέσεις για να έχει κάποιος το δικαίωμα, έστω, να αιτηθεί. Δημιουργείται απαγορευτικό πλαίσιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων να μεταχθούν στις αγροτικές φυλακές, ενώ το νομοσχέδιο αποκλείει εντελώς τους κρατούμενους που διώκονται για ελαφρό πλημμέλημα ή έχουν καταδικαστεί με το νόμο περί τρομοκρατίας, από αυτή την έστω και κουτσουρεμένη δυνατότητα». Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν και όλες οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με χαρακτηριστική τη δήλωση της εισηγήτριας Σουλτάνας Ελευθεριάδου ότι το σκέλος με τις διατάξεις για τη σωφρονιστική πολιτική είναι «ακραίο, ιδεοληπτικό και εμμονικό, που αποτυπώνει το δόγμα «νόμος και τάξη», καταστέλλει τα δύο κορυφαία δικαιώματα των κρατουμένων, επιτείνει το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών φυλακών, που είναι ο υπερπληθυσμός και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική, κυρίως, ακεραιότητα χιλιάδων κρατουμένων».
Τις διατάξεις επέκρινε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. «Περιορίζουμε το θεσμό των αδειών, στην ουσία αποδυναμώνουμε τελείως τον θεσμό των αγροτικών φυλακών όταν δεν έχουμε λύσει το θεμελιώδες πρόβλημα που είναι υπερπληθυσμός. Μέχρι στιγμής ο θεσμός των αδειών αποτελούσε ένα μέτρο αποσυμφόρησης, ένα μέτρο αποσυμπίεσης, μια βαλβίδα ασφαλείας», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης και επισήμανε ότι τα στοιχεία για τις άδειες κρατουμένων δείχνουν ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό χρησιμοποίησε τον θεσμό για να μην επιστρέψει στη φυλακή ή έκανε κατάχρηση του.
Συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, σε σχέση με τις άδειες και το δικαίωμα μεταγωγής τους στις αγροτικές φυλακές, κατήγγειλε και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Είναι προβληματικό και δεν εξηγείται από το υπουργείο γιατί δυσκολεύεται η δυνατότητα να πάρουν άδεια με βάση μόνο το χρόνο έκτισης ποινής και όχι με βάση άλλα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των κρατουμένων», είπε η κ. Κομνηνάκα ενώ και για τη μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές, επισήμανε ότι τα κριτήρια δεν είναι αποδεκτά επιστημονικά και νομικά αφού οι κρατούμενοι κατηγοριοποιούνται, όχι με βάση την ατομική τους συμπεριφορά στη φυλακή, αλλά αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.
«Με την κοινωνική εργασία θα μπορούσαν πάρα πολύ εύκολα και οι φυλακές να αποσυμφορηθούν από ανθρώπους οι οποίοι είναι με ελαφρές ποινές», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν αφορά βαρυποινίτες και εγκληματίες. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού και τις συνθήκες στις φυλακές ενώ ζήτησε στοιχεία από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη νέα φυλακή στον Ασπρόπυργο.
«Οι υποδομές πράγματι πάσχουν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Από την ημέρα που η κυβέρνηση μας ήρθε στην εξουσία, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και βάλαμε σε λειτουργία ένα μέρος των φυλακών Νιγρίτας που ήταν κλειστό και τρέχουμε πλέον για να οργανώσουμε τις διαδικασίες για τη Δράμα. Στον Ασπρόπυργο άρχισε η ισοπέδωση του οικοπέδου που θα γίνουν νέες σύγχρονες φυλακές. Πιστεύω ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα αρχίσει η ανέγερση των σύγχρονων φυλακών Ασπροπύργου».
«Το νομοσχέδιο είναι πιστό στο δόγμα «νόμος και τάξη»», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα και επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας σε κρατούμενους με το αναληθές επιχείρημα ότι έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας, αλλά και να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη μεταγωγή καταδίκων κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης».
«Σε καμία σοβαρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν παίρνουν άδειες οι τρομοκράτες, παρά μόνον, υπάρχουν ορισμένα περιστατικά, εάν ο τρομοκράτης έχει αποκηρύξει τη μέχρι τότε δράση του και έχει δημόσια και επανειλημμένα, διακηρύξει την πίστη του στη δημοκρατία. Αλλιώς, δεν υπάρχει θέμα αδείας. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και πρόσθεσε: «Πρέπει το ελληνικό σύστημα, να δώσει τις ευκαιρίες σε αυτούς, που η άδειά τους θα παίξει ρόλο προεισαγωγής για την κοινωνική τους επανένταξη και να βοηθήσει στο σύστημα επανένταξης».
«Το νομοσχέδιο, εξοβελίζει τον ανθρωπισμό αφού δεν εξορθολογίζει και δεν εξανθρωπίζει καμία διάταξη του Σωφρονιστικού Κώδικα που θέλει να τροποποιήσει, καταργεί παντελώς την επανένταξη, γιατί δεν γίνεται επανένταξη χωρίς σύστημα με ανθρώπινους και ορθολογικούς όρους χορήγησης αδειών και μεταγωγής στις Αγροτικές Φυλακές, που είναι ο προθάλαμος της κοινωνικοποίησης του κρατουμένου πριν αποφυλακιστεί και ενταχθεί στην κοινωνία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
«Τίθεται, επιτέλους, ένας φραγμός στις μεταγωγές σε «αγροτικές» φυλακές σε όσους κρατούμενους, μεταξύ άλλων, έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όσο και στις άδειες που δίνονταν σχεδόν άκριτα σε κατάδικους για σοβαρά εγκλήματα κάποιοι εκ των οποίων δεν επέστρεφαν ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος.