Από τη «σιγουριά» στην «ελπίδα» ο Τζανακόπουλος για συμφωνία στο χρέος
Απότομα... κόπηκαν οι «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης για το χρέος, έχοντας προεξοφλήσει εδώ και μέρες την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.
Ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωναν σίγουροι για την εξασφάλιση της ρύθμισης του χρέους, εφόσον νομοθετήθηκαν τα νέα μέτρα, τώρα «ελπίζουν» στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να γεφυρωθεί το «χάσμα» Βερολίνου και ΔΝΤ ως προς το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης, στον απόηχο του ξεκάθαρου μηνύματος του Σόιμπλε για σχετικές συζητήσεις από το 2018.
«Υπάρχει μια πάρα πολύ κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συζητείται η μεγάλη αντίφαση που ακολουθεί τα ελληνικά προγράμματα ήδη από την αρχή της κρίσης. Η αντίφαση μεταξύ της γερμανικής πολιτικής που θέλει τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και είναι εξαιρετικά επιφυλακτική σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί έναν ηθικό κίνδυνο για τις υπόλοιπες χώρες με υψηλά χρέη και από την άλλη το ΔΝΤ το οποίο αν και επιμένει σε μια πολύ σκληρή και επιθετική λιτότητα από την αρχή της κρίσης θέτει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία. Αυτή η αντίθεση είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από ορισμένες εβδομάδες», τόνισε ο Δημήτρης Τζαναλόπουλος, μιλώντας από το βήμα της τέταρτης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Ευελπιστούμε ότι στο σημερινό Eurogroup θα μπορέσουν να γεφυρωθούν οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και με τη σταθερή και επίμονη παρέμβαση της κυβέρνησης να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος που θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας και να πάρουμε το οριστικό εξιτήριο από την κρίση και την περίοδο της επιτροπείας», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι συνθήκες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την ουσιαστική ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία διαμορφώνονται σταδιακά σήμερα. «Αυτό το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι θεμελιώδες στοιχείο για να πετύχει η Ελλάδα υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Οι δυνατότητες είναι πολλές και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας είναι μεγάλο. Μια ματιά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό επταετίας, αποδεικνύει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το εύρος των δυνατοτήτων που αυτή έχει το επόμενο διάστημα», είπε.
Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν καθημερινά τη μάχη ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στη χώρα και την οικονομία να ανακάμψουν. Τα σημάδια είναι θετικά. Τα βήματα που κάνουμε είναι σταθερά και η προσήλωσή μας είναι δεδομένη. Προσβλέπουμε στη στήριξη και τη συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους».
Στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλιος επεσήμανε ότι «από τις αρχές του 2015 από τη θέση της κυβέρνησης κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σταθερά βήματα την ομαλή και οριστική έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης και πέραν αυτού να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος της εξόδου δεν θα έχει γυρισμό. Για τον λόγο αυτό καταλήξαμε πρόσφατα σε μια συμφωνία με τους δανειστές μας. Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020, μας δίνει όμως ταυτόχρονα το εξιτήριο από την περίοδο των μνημονίων. Σε συνδυασμό με τη λύση για το χρέος που αναμένουμε να υπάρξει σύντομα δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος για τη χώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε ότι η ΕΕΝΕ δίνει ένα δύσκολο αγώνα μέσα στην κρίση με πίστη στο πατριωτικό επιχειρείν, δηλαδή το τρίπτυχο μένουμε στην Ελλάδα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και δημιουργούμε πλούτο στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να μείνει όρθια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Παράλληλα η ΕΕΝΕ, σύμφωνα με τον Δρ. Αποστολόπουλο, συνεχίζει να αποζητά και να στηρίζει μεταρρυθμίσεις που να μπορούν να συμβάλλουν στην ανασύνταξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα, την προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων. Παράλληλα, στηρίζει έμπρακτα όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στο να γίνει το κρίσιμο άλμα εμπρός, τη μεγάλη στροφή στην παραγωγικότητα και την καινοτομία και την εξωστρέφεια. «Και όλα αυτά γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως μόνο έτσι θα διασφαλιστεί μια στέρεα και βιώσιμη ανάπτυξη για το κοινωνικό σύνολο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, πρόσθεσε ότι «έχουν περάσει επτά και πλέον αδιέξοδα χρόνια της κρίσης που πλέον αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι άλλοι για εμάς πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να διαμορφώσουμε εμείς το πλαίσιο. Να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε με τη στάση μας ένα στέρεο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Πρέπει να τολμήσουμε, να επενδύσουμε να δημιουργήσουμε και να αγωνιστούμε προς όλες τις κατευθύνσεις υπερβαίνοντας το πλαίσιο και τα φράγματα που έχουν υψωθεί από την οικονομική δυσπραγία».
Μέσα από την εμπειρία της κρίσης έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους, σύμφωνα με τον Δρ. Αποστολόπουλο, πως «η επιχειρηματικότητα είναι το άρμα που ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν μπορούν να σπάσουν το αρνητικό σπιράλ της ύφεσης. Είναι κάτι που το αποδεικνύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες καθημερινά κόντρα στο ασταθές και αντίξοο περιβάλλον. Κάθε φορά που η μεταβλητότητα που ταλανίζει τη χώρα και την οικονομία ανατρέπει τα δεδομένα, οι επιχειρηματίες παλεύουν και καταφέρνουν με ευρηματικότητα και επιμονή να επανέρχονται και να προσαρμόζονται διαφυλάσσοντας έτσι την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, των θέσεων εργασίας, διατηρώντας την προοπτική για το μέλλον».
Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ πρόσθεσε επίσης, ότι είναι αναγκαίο «να περάσουμε από την έννοια της συλλογικής ευθύνης στην ατομική, την προσωπική. Από την αναμονή και τα αιτήματα στη δράση υποχρεώνοντας και το κράτος να αλλάξει στην πράξη. Δεν χρειάζεται να ζητάμε χιλιάδες πράγματα από τις κυβερνήσεις. Δώστε μας σταθερότητα, προβλεψιμότητα, ένα σωστό πλαίσιο, ίδιο για όλους, που να ισχύει και να εφαρμόζεται και εμείς θα κάνουμε τα υπόλοιπα. Η λέξη αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης θεωρήσαμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι άλλοι και να αλλάξει η Ευρώπη. Ωστόσο, κανείς δεν είπε το αυτονόητο ότι πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Πιστεύω ακράδαντα στις δυνατότητες του τόπου, στις δεξιότητες των ανθρώπων μας και στην ευρηματικότητα των Ελλήνων. Ας ξεκινήσουμε σήμερα αυτή τη μεγάλη αλλαγή για να μη χάσουμε άλλη μια ευκαιρία. Με πράξεις και τόλμη ας κατακτήσουμε και ας διαμορφώσουμε το αύριο που επιθυμούμε. Ο δρόμος είναι μόνο μπροστά. Οφείλουμε να δράσουμε υπεύθυνα με ποιότητα και προσαρμοστικότητα. Σε αυτή τη προσπάθεια η ΕΕΝΕ θα παραμείνει στη πρώτη γραμμή και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις την μεγάλη αναγκαία και επιτακτική αλλαγή πορείας για τη χώρα».